PRIČA O NERAVNOPRAVNOSTI_ od histerije do hipohondrije

  • Objava objavljena:08/03/2024
  • Kategorija objave:PRIČA O...
Trenutno pregledavate PRIČA O NERAVNOPRAVNOSTI_ od histerije do hipohondrije

Prošlo je više od 2000 godina i antičke Grčke u kojoj se vjerovalo da žene služe za seks i rađanje i tek nekoliko desetljeća otkako je histerija službeno izbačena iz medicinskih priručnika, ali pred nama je i dalje dug put. Povijest medicine nije priča isključivo o razvitku znanosti, puno možemo naučiti i o sociološkom i kulturnom napretku i neravnopravnosti.

‘In the man-made world, women’s bodies and minds have been the primary battleground of gender oppression. To dismantle this painful legacy in medical knowledge and practice, we must first understand where we are and how we got here. No unwell woman should be reduced to a file of notes, a set of clinical observations, a case study lurking in an archive. Medicine must listen to and believe our testimonies about our own bodies and ultimately turn its energies, time, and money toward finally solving our medical mysteries. The answers reside in our bodies, and in the histories our bodies have always been writing.’ 

Unwell, Elinor Cleghorn

NAPOMENA: nemaju sve žene maternicu, ali isto tako ni sve osobe koje imaju maternicu ili menstruiraju nisu žene. Iako se dio ove priče odnosi na trans žene i nebinarne i intersex osobe, u nastavku teksta pojam žena koristim u kontekstu cis žene.

WOKE UVOD I PROBLEMATIKA BIAS-a

Medicina je kroz povijest poistovjećivala rod i spol, iako postoji značajna razlika pa su inkluzivan jezik, baš kao i ova priča, mikro nastojanje da se ispravi nepravda.

Društvo je nametnulo očekivanja o tome kako bi prava žena trebala izgledati (ako ne izgledaš kao Barbie, onda si zapuštena/muškobanjasta/umetnipoželji), kako se ponašati (moraš biti pristojna i uvijek se smješkati) i što bi trebala željeti (brak i obitelj, helou). Neka očekivanja smo internalizirali do te mjere da većina nas ima unutarnju pristranost/predrasude (internal bias) kojih nismo nužno svjesni, a koji se odražavaju na to kako se ponašamo (prema ženama, onima koji nemaju bijelu boju kože, idealnu težinu, nisu heteroseksualni…). 

Fun fact, 2020. objavljena je UN-ova analiza koja pokazuje da unatoč desetljećima borbe za ravnopravnost, čak 90% globalne populacije ima neku razinu predrasuda prema ženama. 

Predrasude o rodu u medicini (gender bias) posljedica su tradicionalnog favoriziranja i postavljanja muškarca u superiornu poziciju. To ne šteti samo ženama nego i muškarcima koji zbog toga rjeđe dobivaju dijagnozu ‘ženskih bolesti‘ poput depresije, anksioznosti pa čak i hipotireoze.

U 2018. izašla je analiza medicinskih istraživanja koja je potvrdila da postoji značajna pristranost (male bias) u istraživanjima neuroznanosti, psihologije i farmakologije. S druge strane, istraživanja na temu reprodukcije imala su obrnutu pristranost (female bias) pa termin ‘bikini medicina’ aludira na fenomen u kojem su istraživanja vezana uz žensko zdravlje dominantno povezana s vrlo specifičnim dijelovima ženskog tijela.

HISTERIČNE ŽENE IZ PROŠLOSTI I HIPOHONDRI 21. STOLJEĆA

Rani anatomski crteži pokazuju disproporcionalno male ženske glave u odnosu na bokove. Postojalo je uvjerenje da će jajnici nastradati kao posljedica previše čitanja i edukacije. Danas to zvuči smiješno, ali seksističke šale na račun ‘histeričnih žena u PMS-u’ s ‘podivljalim hormonimma’ zahvaljujući kojima nas se smatra nepouzdanim, nepredvidljivim i nestabilnim su i dalje sveprisutne.

neravnopravnost žena

Još u doba antičke grčke medicine pojavila se dijagnoza ‘histerije’. Histerija se smatrala isključivo ženskim poremećajem uzrokovanim ‘lutajućom maternicom’ ili osjetljivim živcima. U srednjem vijeku histerične žene se smatralo opsjednutim vragom, ali histerija je tek tijekom 18. i 19 stoljeća doživjela svoj vrhunac i zauvijek ušla u povijest. Histerične su bile sve one žene koje su muškarci smatrali pretjeranim ili neprihvatljivim u bilo kojem smislu pa su ih proglasili ludim i neurotičnim. 

Terapija je bio seks i orgazam (tako su nastali prvi vibratori koje su liječnici nosili kao sastavni dio medicinske opreme).

Zahvaljujući ovoj dijagnozi mnoge žene su prisilno hospitalizirane, a tek 1980. dijagnoza histerije maknuta je iz priručnika mentalnih bolesti ‘The Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders’ (DSM). Pojam je nestao iz generalne uporabe (barem službene), ali nasljeđe je ostalo pa se danas cijeli niz ženskih tegoba i simptoma pripisuje somatizaciji i hipohondriji. Drugim riječima, možda nemaš histeriju, ali sasvim sigurno umišljaš bol i skupljaš izmišljene dijagnoze za svoju ‘misterioznu bolest’. U 21. stoljeću u medicini su i dalje čvrsto ukorijenjeni mitovi, predrasude i stereotipi.

O NERAVNOPRAVNOSTI MIŠEVA I MIŠICA

Medicina je bila muško igralište sve do kraja 19. stoljeća, kad su žene poput Elizabeth Blackwell i Sophie Jex-Blake unatoč nizu ograničenja i predrasuda utrle put liječnicama koje su došle nakon njih.

Client error: `GET https://graph.facebook.com/v10.0/instagram_oembed?url=https%3A%2F%2Fwww.instagram.com%2Fp%2FC4P-BTEsA13%2F&access_token=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` resulted in a `400 Bad Request` response:
{"error":{"message":"Invalid OAuth access token – Cannot parse access token","type":"OAuthException","code":190,"fbtrace (truncated…)

Početkom 20. stoljeća otkriven je endokrini sustav i hormoni koji u njemu igraju uloge. Tada je u medicini je vladalo uvjerenje da ljudsko tijelo funkcionira jednako neovisno o spolu pa nema potrebe da se žene proučavaju posebno. Kasnije je došlo priznanje da menstrualni ciklus i hormoni koji se mijenjaju tijekom mjeseca utječu na rezultate istraživanja, ali je izbjegavanje žena opravdano strahom od nepoznatog utjecaja ispitivanja na reproduktivnu sposobnost žene. Neovisno o godinama, broju rođene djece ili želji da nikad ne budu majke, nemogućnost da se obnove zalihe jajnih stanica u slučaju da dođe do nuspojava tijekom istraživanja, na prvu možda zvuči kao da ima smisla, ali takva praksa napravila je ogromnu štetu. Postoji niz urnebesnih primjera iz povijesti poput onog iz 60. ih u kojem se proučavala suplementacija estrogena u menopauzi. Među više od 8000 ispitanika nije se nalazila niti jedna jedina žena.

Predrasude (male bias) u pretkliničkim i kliničkim istraživanjima bile su aktualne sve do kraja 20. stoljeća pa su se istraživanja provodila isključivo na bijelim muškarcima, muškim miševima i stanicama (iz tog razloga su sva ranija istraživanja upitne kvalitete). Tek 2014. National Institutes of Health NIH je obznanio problematiku muške pristranosti (male bias) u pretkliničkim studijama i počeo inzistirati da sva istraživanja koja financiraju uključe i mišice, nakon čega su žene postale dio kliničkih istraživanja, iako rezultati nisu uvijek bili analizirani prema spolu i rodu.

Zakidanje ženskog dijela populacije za istraživanja dovelo je do manje sigurnih i/ili djelotvornih lijekova, a nekvalitetna istraživanja i danas ne uzimaju u obzir razlike između žena i muškaraca prilikom analize rezultata. Plus, bolesti koje pogađaju žene (npr. endometrioza) su rjeđe predmet istraživanja zbog čega još uvijek vladaju mitovi poput toga da će ‘proći nakon trudnoće’, trebaju godine pa čak i desetljeće da se dobije dijagnoza i još uvijek ne postoji adekvatna farmakoterapija unatoč neopisivim bolovima koje žene proživljavaju (ožujak je mjesec dizanja svijesti o endometriozi #1od10).

ZAŠTO JE MEDICINI POTREBAN FEMINIZAM?

Žene su često žrtve gaslightinga o čemu sam pisala ranije, njihovi fizički simptomi i bolovi se češće pripisuju mentalnom stanju uz komentar da su simptomi prisutni zbog stresa i žene generalno nemaju jednak tretman kao muškarci. Žene imaju puno veće šanse da dobiju recept za Normabel ili čak antidepresiv (sve je to u glavi) ili pak preporuku da si kupe Voltaren u ljekarni bez ikakvog objašnjenja o nuspojavama i mjerama opreza. Time se stvara dojam da se pobrinulo za pacijenta, dok se u realnosti stavila točka na i, žena poslala kući i obeshrabrila da se ponovo pojavi i potraži pomoć. Unatoč tome što nije dobro.

Client error: `GET https://graph.facebook.com/v10.0/instagram_oembed?url=https%3A%2F%2Fwww.instagram.com%2Fp%2FCU-oeQEsutk%2F&access_token=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` resulted in a `400 Bad Request` response:
{"error":{"message":"Invalid OAuth access token – Cannot parse access token","type":"OAuthException","code":190,"fbtrace (truncated…)

Danas nam je poznato da se neke bolesti manifestiraju drugačije kod muškaraca i žena, da ih prate drugačiji simptomi, da drugačije reagiramo na terapiju itd.  Zbog manjkavih studija žene dulje čekaju, češće dobiju krivu dijagnozu i trebaju obići nekoliko puta više liječnika i specijalista.

Fun fact, u prosjeku je potrebno 12 mjeseci da muškarac dobije dijagnozu Chronove bolesti i 20 mjeseci ako si žena. Za neke bolesti  statistika je još gora, a razlika se mjeri u godinama.

Multipla skleroza je često krivo dijagnosticirana u cijeloj populaciji. Međutim, žene s multiplom su povijesno smatrane iznimkama, a danas nam je poznato da imaju čak 3 puta veće šanse za razvoj ove autoimune dijagnoze nego muškarci.

Primjera je beskonačno jer su žene od rane dobi naučene da šute i trpe. Mnogim ženama je nametnuta ideja da je menstrualna bol nešto normalno (čak i poželjna jer to znači da sve funkcionira kako treba), u Bibliji piše da ćemo rađati u mukama (pa to tako treba biti). Žene koje izražavaju svoje potrebe, nezadovoljstvo, nelagodu ili bol društvo prije ili kasnije sasiječe uz komentar da prestanu zanovijetati.

Fun fact, sve do menopauze žene imaju manje šanse za srčani udar nego muškarci.

U postmenopauzi situacija se naglo mijenja, ali su uzroci infarkta drugačiji, baš kao i simptomi pa su veće šanse:

  1. a) nećeš prepoznat da proživljavaš životno opasnu situaciju
  2. b) nećeš potražiti pomoć jer ćeš simptome pripisati nečemu drugom
  3. c) na hitnoj te neće doživjeti ozbiljno i poslat će te doma
  4. d) zbog svega navedeno postat ćeš dio statistike koja upućuje da žene imaju veću smrtnost od muškaraca (štoviše, ako imaš manje od 55 godina, imaš duplo veće šanse od muškaraca da NE preživiš)

Žene trpe neusporedivo više fizičke boli kroz život i suprotno uvriježenim mišljenjima da su muškarci osjetljiviji na bol, istina je suprotna. Žene su osjetljivije na bol (pretpostavlja se da se radi o kombinaciji genetike, hormona i socijalnih faktora), ali neće priznati da ih boli jer ih i tako nitko neće čuti. Žene konstantno umišljaju, pretjeruju, dramatiziraju i kukaju. 

od histerije do hipohondrije

ŽENE ŽIVE DULJE, ALI TKO ŽIVI KVALITETNIJE?

Edukacija i kvalitetni razgovori unutar institucija, ordinacija, čekaonica, medija, društvenih mreža i zatvorenih vrata pomažu biti dio rješenja.

Za promijeniti svijet i učiniti ga mrvu manje okrutnim i nepravednim, ali i slobodnijim za svoje kćeri, majke, sestre, bake i najbolje prijateljice potreban nam je feminizam i gotovo.

Pridruži se Noćnom maršu u svojem gradu, izađi na ulice i pokaži da ćeš se boriti za ravnopravnost svih nas. Nitko nije slobodan dok svi nismo slobodni.