‘Naučiti živjeti s novom dijagnozom i odgovorno prihvatiti situaciju znači naći novu verziju priče.’

Meghan O’Rourke

U mojoj obitelji se nije razgovaralo o emocijama pa sam od kad pamtim bježala u izmišljene svjetove. Moj odrasli život je započeo s dijagnozom autoimune bolesti na početku 20.ih. Dijagnoza je trebala biti poziv u realnost.

Nakon posjeta liječniku dobila sam svoj prvi laptop i mogla sam pretražiti sve što internet zna na temu Hashimota.

Nisam saznala puno.

Tijekom paralelnog studiranja na dva fakulteta uz puno rada, malo sna i višegodišnje vegetarijanstvo, anksiozne epizode i promjene raspoloženja pripisivala sam karakteru te koristila SVE dostupne alate za izbjegavanje suočavanja sa sobom.

Svako jutro bih popila tabletu Euthyroxa i nastavila s natrpanim rasporedom. Ignorirala sam činjenicu da su simptomi sve intenzivniji, kvaliteta sna sve lošija, a probava nepredvidiva.

Promjena je bila suptilna, autoimuni napad brz i destruktivan, a život zavodljiv.

Prva faza završila je 2014. kad sam odbacila identitet vegetarijanke i provela autoimuni protokol unatoč svakom izostanku podrške.

Treća je trajala tijekom solo putovanja po Novom Zelandu. Taman sam bila u procesu pisanja knjige ‘Autoimuni nutrivor’ i otkrivanja što to znači živjeti s reguliranom autoimunom bolesti. Ovu fazu je označilo upoznavanje s pravim značenjem autoimunosti. U tom periodu sam završila povijest umjetnosti i etnologiju na Filozofskom fakultetu, prekvalificirala se u aromaterapeutkinju na Učilištu Galbanum te 2021. postala certificirana AIP savjetnica.

Posljednja faza dogodila se 2020. kad sam napustila Zagreb i preselila u Liku. Povratak prirodi i preživljavanje u surovim uvjetima istovremeno je bilo najbolje i najteže iskustvo ikad. Tamo sam naučila da zaštiti sebe znači postaviti granice. Najprije sebi, a onda i drugima.

Od prvog susreta s pojmom autoimune bolesti prošlo je više od 15 godina.

Kao prva Autoimmune Paleo Certified Coach na ovim prostorima krčim neutabane staze i dižem svijest o tome da se autoimunost razvija godinama.

Unatoč tome što danas imamo sve više informacija o autoimunim bolestima, autoimunost je još uvijek ogromna zagonetka.

Poznati su okidači za razvoj AI, ali ne i univerzalno rješenje jer svatko ima svoju, jedinstvenu, dobitnu kombinaciju uzroka i posljedica. Poput jedinstvene zagonetke ili slagalice koja je potpuno bio individualna.

Ipak, jedno od rijetkih univerzalnih pravila koja vrijede za sve s autoimunim dijagnozama jest da se iz mraka mogu izvući kroz povratak samima sebi.

Moj povratak k sebi trajao je godinama i tražio mnoge žrtve, odricanja i otpuštanja na koja nisam bila spremna.

Asfalt sam zamijenila s Likom, a trenutno živim na otoku sa svojom crnom sjenom zvanom Njuška i bakicom zvana Kučka.

#fakatnijesveuhrani

nutrivor autoimune bolesti
eliminacijska prehrana za autoimunu bolest
nutrivor njuška
nutrivor

nutri vor- onaj koji jede nutrijente. Osoba koja razumije utjecaj hrane (vitamina, minerala, antioksidansa…) na razvoj i prevenciju bolesti.