Koliko mikroplastike je na vašem tanjuru svaki dan?

Koliko mikroplastike je na vašem tanjuru svaki dan?

NAPOMENA: Cilj ovog posta nije širiti paniku, već educirati i osvijestiti našu ulogu u sve većoj količini mikroplastike u okolišu, a kao posljedicu toga i u našim tijelima te kako možemo preuzeti odgovornost i doprinijeti boljem sutra.

Sjećate li se hita Barbie Girl grupe Aqua iz 1997. i jeste li znali riječi na pamet? Možda ste se igrali s barbikama i nikad niste razmišljali o tome kakve veze to ima sa zdravljem. Ono što se nekad činilo kao samo dobra zabava, danas se pretvorilo u realnu opasnost. Činjenica je da se danas ni leševi istim tempom kao nekad.

Od 2002. godine u svijetu je proizvedeno onoliko plastike koliko u svim prethodnim godinama zajedno, a od toga je trećina završila u prirodi! U Europi to iznosi čak 40 tona godišnje. Izvještaj “Plastika i zdravlje: Skriveni troškovi plastičnog planeta“ (Plastic & Health: The Hidden Costs of a Plastic Planet) objavljen ove godine detaljno navodi u kakvoj smo krizi.

Posljednih godina provodi se sve više istraživanja vezanih uz mikroplastiku (komadići plastike sitniji od 5 mm) u okolišu, moru i oceanima, zraku pa i tekućoj vodi. Jedan od razloga zbog kojih mikroplastika ulazi u prehrambeni lanac i završava na vašem tanjuru je zagađenost mora i oceana u kojima se nalazi 51 trilijun komadića plastike kako navodi UN. No, nemojte odmah prestati jesti ribu, čak i med je kontaminiran.

Izvori mikroplastike u okolišu 

PRETVARA LI NAS POLAKO NAŠA PLASTIČNA PREHRANA U PLASTIČNE BARBIKE?

Zabrinjavajuća je činjenica, blago rečeno, to što na godišnjoj razini unesemo 250 g mikroplastike u organizam čime je ona postala sastavni dio našeg tijela. 

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ove godine objavila je rezultate istraživanja o razinama mikroplastike u vodi za piće. Cilj nije podizati paniku pa navode da su potrebne dodatne analize kako bi se utvrdio točan utjecaj mikroplastike na ljudsko zdravlje, međutim za sada je poznato da se rizici odnose na probavu te rizike povezane s prisutnošću nakupina bakterija (biofilma) o čemu ćemo više pisati u budućim postovima.Izviješće Europskog parlamenta navodi da su toksični spojevi sastavni dio plastike i kao takvi su štetni za zdravlje ljudi i životinja.

Rješenje problema nije samo na pojedincu već i političarima koji su napokon osvijestili problem i donijeli zakonska rješenja o uporabi jednokratne plastike te planiraju ograničiti uporabu mikroplastike, uvesti standarde za recikliranu plastiku i natjerati proizvođače na traženje alternativnih rješenja u proizvodnji prvenstveno tekstila, boja i cigareta. Europska agencija za kemikalije (engl. European Chemicals Agency – ECHA) je ove godine dala prijedlog novog zakona kojim bi se ograničila uporaba 90 posto mikroplastike koja se danas koristi u Europi, posebno one koju proizvođači dodaju jer je jeftinija ili prikladnija od alternative, a ne zato što je neophodna. Zar nije suludo da nigdje ne možete kupiti wc papir koji nije pakiran u plastiku?

Postoji li rješenje za problem mikroplastike?

Odgovornost moramo preuzeti svi, potrošači, proizvođači i vlade te svakodnevno konkretno djelovati i tražiti alternative. WWF provodi globalnu peticiju kojom se poziva na pravno obvezujući sporazum o zagađenju mora plastikom. Sporazumom bi se  uspostavili nacionalni ciljevi i tražilo transparentno izvještavanje tvrtki. Uz to sporazum bi trebao osigurati financijsku i tehničku potporu zemljama s niskim prihodima kako bi se povećao njihov kapacitet za upravljanje otpadom. Pročišćavanje otpadnih voda filtracijom može ukloniti više od 90 % mikroplastike, što nije zanemarivo. 

mikroplastika u hrani

Sudeći prema odličnoj kampanji koju su napravili, sastavan dio jelovnika je i jedna plastična kreditna kartica tjedno. Dobar tek!

Odgovori