VODIČ KROZ AUTOIMUNI PROTOKOL – AIP 101

Trenutno pregledavate VODIČ KROZ AUTOIMUNI PROTOKOL – AIP 101

Autoimuni protokol ili AIP je znanstveno dokazana eliminacijska prehrana za sve oboljele od autoimunih bolesti (neovisno o tome koja bolest je u pitanju). Autoimune bolesti imaju tri faze razvoja, a prethodi im disbioza crijevne flore i/ili propusna crijeva. AIP daje sjajne rezultate i kod onih koji nemaju dijagnozu autoimune bolesti, ali imaju neke od stotina simptoma koji se povezuju s različitim AI.

Liječnici i znanstvenici diljem svijeta proučavali su istraživanja o utjecaju prehrane na zdravlje i imunosni sustav te došli do jako sličnih preporuka. AIP, GAPS, Wahls protokol, SCD, lowFODMAP, SIBO prehrana samo su neke od eliminacijskih prehrana koje se razlikuju prema detaljima (i ciljanoj grupi kojoj mogu donijeti najveće benefite).

Problem s autoimunim bolestima je što ih je ponekad teško detektirati i potvrditi dostupnim pretragama, a k tome spadaju u kategoriju ‘nevidljivih bolesti’ s kojima se ‘normalno’ živi. Oboljele su većinom žene koje su uz kronične bolesnike druga skupina najizloženija medicinskom ‘gaslightingu’. Trenutno imamo puno nepoznanica oko okidača autoimunih bolesti, ali kao neki od najčešćih uzroka osim genetike navode se infekcije, izloženost plijesni i/ili teškim metalima, loša prehrana i stil života, a zadnjih godina se sve više spominje i trauma.

Neki od najučestalijih simptoma su fizički (problemi s probavom, napuhnutošću, kilažom, konstantnim umorom, nekvalitetnim snom…), psihički (neurološki problemi) i emocionalni (promjene raspoloženja, sniženo raspoloženje, anksioznost, #brainfog…)

Autoimuni protokol ima nekoliko mehanizama djelovanja.

  1. obnavlja nutritivne rezerve, balansira vitaminsko-mineralni disbalans
  2. iscjeljuje crijeva i oporavlja sluznicu crijeva
  3. uravnotežuje hormonalni disbalans
  4. regulira imunosni sustav

Prehrana je jedan od temeljnih stupova autoimunog protokola jer hrana ima direktnu moć potpaliti ili smiriti upalu. Druga dva važna elementa su pokret (brže i jače, nije nužno bolje) i spavanje. #fakatnijesveuhrani

U pripremi je vodič kroz 11 koraka kako biti nutrivor gdje ću bliže objasniti glavne nutrivor principe. Ponekad je lakše izbaciti svu ‘zabranjenu’ hranu i očekivati čudo, nego paralelno staviti fokus na sve ono dobro što je potrebno uvesti u svakodnevni život, od namirnica do navika.

Autoimuni protokol se provodi striktno najmanje mjesec dana, a optimalno 2-3 mjeseca ili dulje (najdulje 2 godine). U početku se smatralo da je potrebno ostati na protokolu sve do izostanka svih simptoma. Trenutne preporuke naginju tome da se nakon par mjeseci potraži stručna pomoć kako bi se istražili uzroci i odredile ključne prepreke. Ako želiš podršku u procesu eliminacije ili te zanima što još možeš napraviti (od pretraga do suplemenata) kako bi cilj bio čim brže i lakše ostvaren, pogledaj pakete konzultacija.

Autoimuni protokol ili eliminacijska prehrana je važan korak prema zdravlju, ali nije svima nužan. Pojedincima će praćenje osnovnih nutrivor principa iskristalizirati iduće korake koje je potrebno napraviti na putu prema zdravlju.

AIP mogu provoditi svi oboljeli od autoimunih bolesti, baš kao i oni čija bolest nije službeno autoimune naravi (npr. endometrioza). Protokol mogu provoditi i zdrave osobe koje žele biti podrška partneru ili članu obitelji, baš kao i djeca.

Iako nisam stručnjak za prehranu djece, sudeći prema tuđim iskustvima, dječji organizmi su prijemčljivi za dobre promjene te brže reagiraju i kraće se oporavljaju. Ključan problem kod djece nije bojazan oko toga hoće li dobiti sve potrebne nutrijente, već kako izbjeći da se osjećaju zakinuto ili drugačije u socijalnim situacijama i okruženju.

AIP je komplementaran farmakoterapiji te ni na koji način nije zamjena za terapiju koju je prepisao liječnik. Postoji mogućnost da će zahvaljujući AIP-u s vremenom biti potrebno titrirati i sniziti terapiju u dogovoru s liječnikom. U tijeku je sve više znanstvenih istraživanja koja potvrđuju kliničko djelovanje prehrane i načina života na zdravlje. Neke od najpoznatijih studija provedene su na grupi oboljelih od Chronove bolesti i Hashimotu o čemu ću više pisati u drugom dijelu priče o AIP-u.

AIP se dijeli u tri faze

  1. TRANZICIJA- prijelaz na protokol se može provoditi tjednima ili mjesecima, ali može se i krenuti ‘preko noći’ bez pripreme organizma
  2. ELIMINACIJA- faza u kojoj se određena namirnica ili grupa hrane striktno izbaci iz jelovnika na minimalno mjesec dana, a optimalno 2-3 mjeseca ili dulje
  3. NUTRIVOR- eksperimentiranje s dugoročnom održivošću zdravih navika i produbljivanje razumijevanja poruka i potreba tijela- drugim riječima, znaš što ti je potrebno, kad, u kojoj količini i zašto

Svaki od ranije navedenih protokola ima drugačiji popis hrane i razloge zašto je određena namirnica privremeno na eliminacijskoj listi. Na AIP-u je dozvoljeno meso, riba, iznutrice, voće (do 20 grama fruktoze dnevno) i povrće (osim pomoćnica poput krumpira, paprike, rajčice…).

Za AIP nije potrebna fizička priprema, osim nabavke namirnica i recepata, ali je važna dobra mentalna priprema. Prvi dani mogu biti posebno izazovni, a žudnje intenzivne. Okolina ponekad nema razumijevanja ili postavlja previše pitanja čime dodatno otežava proces.

Autoimuni protokol je avantura upoznavanje sebe na razinama za koje možda ni ne znaš da postoje, ali ako se želiš iscijeliti, onda moraš obuhvatiti sve elemente zdravlja (i fizičko i mentalno). Ne moraš sve istovremeno, prati svoj tempo i nastavi raditi korake.

U prvih mjesec dana protokola možda se neće dogoditi baš ništa. Ponekad je potrebno nekoliko mjeseci za prve rezultate na nalazima, apetitu, probavi i simptomima. Ipak, dok ne probaš ne možeš znati hoćeš li biti u grupi koja je za svega 6 tjedana postigla remisiju.

Želiš znati detalje o autoimunom protokolu? Ili te zanima kako prilagoditi protokol svojim individualnim potrebama? Prijavi se na online program SVE FAZE AIP-a i nauči zašto savršen jelovnik nije dovoljan.

 

EDIT: pOČETKOM 2024. autoimuni protokol dobio je još jednu, službenu verziju protokola. Saznaj sve o Modificiranom AIP-u.