Priča o traumi- kako trauma može biti okidač za autoimunu bolest

  • Objava objavljena:28/06/2022
  • Kategorija objave:PRIČA O...
Trenutno pregledavate Priča o traumi- kako trauma može biti okidač za autoimunu bolest

Vjerovali ili ne trenutačno živimo u kolektivnoj traumi izazvanoj pandemijom, inflacijom, prijetnjom od trećeg svjetskog (nuklearnog) rata i dobu ukidanja osnovnih ljudskih prava… Trauma dokazano može biti okidač za depresiju i/ili autoimunu bolest.

ŠTO JE TRAUMA?

Trauma je odgovor na duboko uznemirujuću situaciju ili događaj (npr. nesreća, prirodna katastrofa, fizičko ili seksualno nasilje, zlostavljanje, životno ugrožavajuća bolest, gubitak voljene osobe,  pandemija…) koji mijenja kemiju mozga. Trauma može biti i medicinske i financijske naravi. Može uzrokovati golemu količinu stresa te preplaviti pojedinca i onemogućiti da integrira emocije, izazivajući osjećaj bespomoćnosti što s vremenom dovodi do ozbiljnih, dugoročnih, negativnih posljedica.

Kada nismo u stanju isprocesuirati traumu ili ne znamo kako samoregulirati autonomni živčani sustav, uobičajene reakcije neposredno poslije traumatičnog događaja su osjećaj nesigurnosti, uznemirenost i nepovjerljivost, a česti su i poremećaji spavanja te opsesivne misli i ponašanja. 

Nekoliko mjeseci nakon proživljene traume može se javiti posttraumatski stresni poremećaj (PTSP), ali nije neobično ni da prođe mnogo više vremena. Simptomi mogu biti noćne more, izbjegavanje određenih situacija i/ili okidača koji osobu mogu ponovno traumatizirati, neželjena sjećanja ili slike u glavi koje se ponavljaju, nervoza, ovisnosti i samoumirujuće prakse (vidi više na str.) kojima se koristimo kao autodestruktivan mehanizam otupljivanja misli i emocija.

TRAUMA MOŽE BITI I NEVIDLJIVA I MOŽE BITI OKIDAČ ZA RAZVOJ AI BOLESTI

Istraživanja pokazuju da kumulativan stres u djetinjstvu i/ili traumatična iskustva mogu biti okidač za autoimune bolesti u odrasloj dobi. Ne moramo biti izloženi zlostavljanju da bismo proživjeli traumu. Holistička psihologinja Nicole LePera tvrdi da odrastanje s roditeljima koji ne znaju kako emocionalno podržati dijete može utjecati na razvoj nevidljive traume. Iako trauma nije jedini okidač za AI bolesti (genetika i ekspresija gena, okoliš, hrana, toksini itd. imaju velik utjecaj), veoma podraženoj amigdali dovoljan je i mali okidač (kratak fitilj op.a.) da nastane ozbiljna situacija. Jedno istraživanje pokazalo je da je čak 80% odraslih pojedinaca neposredno prije dijagnoze AI bolesti bilo izloženo visokoj razini emocionalnog i psihičkog stresa.

Kako piše Peter Levine u knjizi ‘Buđenje tigra’, dio dinamike traume je u tome što ona prekida našu vezu s unutarnjim iskustvom radi zaštite organizma od osjeta i emocija koji bi nam mogli teško pasti. Drugim riječima, ljudi koji su bili izloženi traumi često nemaju povjerenja u svoje tijelo ili imaju teškoća s osluškivanjem i prepoznavanjem poruka koje im šalje. To je obrambeni mehanizam. Dok se ne posvetimo traumi, ne možemo se posvetiti promjeni ‘mindseta’ i ‘ograničavajućih uvjerenja’. Problem nije u tvojoj glavi, puno mudrosti se skriva u tijelu.

TRAUMA SE MOŽE INTEGRIRATI ČIME ISCJELJUJEMO DUH I TIJELO

Mozak ima tendenciju blokirati ono s čim se ne možemo nositi pa postoji mogućnost da nemamo nikakvih sjećanja vezano za neki period života. Na svjesnoj razini ne možemo se ni sjetiti da smo proživjeli traumu, ali na nesvjesnoj razini to nas iskustvo određuje u svakodnevnom životu te utječe na naše reakcije i odnose s drugim ljudima. Razgovori sa stručnom osobom i psihoterapija mogu pomoći do neke mjere. Nedostatak razgovorne terapije je to što traumu katkad ne možemo u cijelosti verbalizirati, a postoji opasnost i od ponovnog traumatiziranja zbog prisjećanja i prizivanja slika bolnog iskustva.

Tjelesno orijentirana psihoterapija pomaže da se vratimo u tijelo koje preuzima ono što psiha ne može procesuirati. Prema teoriji i praksi psihologa Petera Levinea, naše reakcije na traumu mogu biti borba, bijeg ili smrzavanje prilikom čega se oslobađa golema količina energije. Tako nastaju energetske blokade koje se s vremenom manifestiraju kao bolest. Radeći s tijelom, na siguran način procesuiramo traumatičan događaj i iscjeljujemo dušu i tijelo. Sve popularnija je i EMDR (Eye Movement Desensibilisation and Reprocessing) terapija i hipnoterapija.

MUDROST TRAUME (WISDOM OF TRAUMA)

Liječnik Gabor Mate cijeli je život posvetio proučavanju mudrosti koju skriva trauma. Potrebno ju je spoznati kako bi je mogli transformirati i postati autentična verzija sebe. Stavljanje drugih na prvo mjesto, potreba za ugađanjem i time da se svima svidimo, kao i izbjegavanje konflikata također su reakcije na traumu o kojima se mnogo rjeđe govori.

Traume se mogu prenositi i transgeneracijski preko gena, ali važno je zapamtiti da je iscjeljenje moguće. Postoje stručnjaci koji znaju kako vas podržati u procesu oslobađanja od traume i tako pomoći da prekinete ciklus.