Tamjan u terapiji autoimunih bolesti? Itekako!

Trenutno pregledavate Tamjan u terapiji autoimunih bolesti? Itekako!
Photo: Mauro Raffaelli

Uz miru i zlato, tamjan je bio treći dar koji se posvećivao bogovima i kraljevima u antici. Postoje mnogi razlozi zašto je tamjan toliko cijenjen od davnina, a suvremena istraživanja* podržavaju tradicionalnu uporabu te otkrivaju točne mehanizme djelovanja i snažan utjecaj na autoimune bolesti. Međutim, postoji i mračna strana ove priče pa krenimo redom.

TAMJAN, TAMJANOVAC, BOSWELLIA…

Tamjan je aromatična smola koja se dobiva iz drveta Boswellia. Tradicionalno je korišten u Ayurvedskoj i Kineskoj medicini, a zapisi o tamjanu sežu i do 5000 godina unazad. Postoji nekoliko različitih vrsta tamjanovca ovisno o lokaciji u Africi ili Aziji na kojoj su uzgojeni.
Najpoznatije su Boswellia:

  1. Carteri ili Sacra (znanstvenici i botaničari se ne mogu dogovoriti radi li se o istoj vrsti, ali prema istraživanju iz 2012. ipak postoje razlike) rastu u SI Africi, Omanu i Somaliji.
  2. Serrata je podrijetlom iz Indije i S Afrike. Ova vrsta daje veći prinos smole pa je zato jeftinija na tržištu.

U kontekstu autoimunih bolesti najzanimljivija (i najistraživanija!) je Boswellia serrata poznata i kao indijski tamjanovac (engleska riječ frankincense nastala je od starofrancuskog izraza franc encens (visoko kvalitetni tamjan).

Tamjan se dobiva tako što se zareže pa odlomi kora drveta iz kojeg onda curi smola koja se stvrdne u dodiru sa zrakom i suncem. Tako nastaju tzv. suze odnosno komadići tamjana koji se potom procesuiraju. Sadrži od 60-70% smole, 25-35% gume i 3-16% eteričnog ulja, a na tržištu je dostupan u mnogim oblicima poput već navedenih komadića ili suza, finog praha, ekstrakta (tinkture, tablete, kapsule) i eteričnog ulja.
Postoji niz znanstvenih istraživanja vezanih uz utjecaj tamjana na reumatoidni artritis, multiplu sklerozu, ulcerozni kolitis, problema sa štitnjačom i niz drugih bolesti te dokazi da ima snažna sedativna i protu-upalna te imunomodulatorna svojstva.

tamjan i autoimune bolesti

MEHANIZAM DJELOVANJA

Razumijevanje raznih mehanizama djelovanja i njihovog utjecaja na autoimunost skriva se u protu-upalnim elementima tamjanovca. Najbitniji aktivni ljekoviti sastojci su bosvelijske kiseline koje imaju glavnu odgovornost inhibirati enzime koji izazivaju upalu. Međutim, važno je imati na umu da od svih navedenih oblika tamjana, eterično ulja ne sadrži bosvelijsku kiselinu (unatoč tome i dalje ima važna terapeutska svojstva!).

Bosvelijske kiseline inhibiraju otpuštanje leukocita i makrofaga koje izazivaju slobodni radikali. Na taj način utječu na smanjenje uništavanja tkiva koje je prisutno kod kronične upale i autoimunih bolesti.

Ukratko, može se reći kako tamjan regulira bijele krvne stanice i T stanice  imuniteta.
Jedna od istraživanih kiselina pod imenom KBA (11-keto-β-bosvelijska kiselina) je najpotentnija protu-upalna komponenta smole tamjana koja selektivno blokira biosintezu leukotriena. To znači da će blokirati stvaranje upalnih faktora koje proizvode leukociti u situacijama kada to ne bi trebali, kao što je čest slučaj kod autoimunih bolesti.

TERAPEUTSKO DJELOVANJE TAMJANA

Osim na autoimune bolesti, tamjan ima niz drugih benefita na zdravlje čovjeka. Eterično ulje tamjana povoljno djeluje na dišni sustav i olakšava simptome astme, bronhitisa, sinusitisa i alergija. Ova biljka je izuzetna i za njegu kože, posebno kod akni, ožiljaka, strija, bora i rana. Masaža s uljem od tamjana pomažu kod opuštanja i otpuštanja stresa i napetosti te menstrualnih bolova. 
Osim na fizičkoj razini, eterična ulja suptilno djeluju i na emotivnu, mentalnu i duhovnu razinu, stoga je tamjan čest izbor za smirenje, opuštanje i meditacije te povezivanje sa svojim ‘višim Ja’.
U aromaterapiji koristi se oralno, dermalno i inhalacijski. Unatoč tome što se tamjan smatra generalno sigurnim, posebno kada se radi o inhalaciji, bitno je poznavati preporučene koncentracije za različite tehnike ili pripravke.

PROTUINDIKACIJE I NAPOMENE

Tamjan nema neke značajne nuspojave i generalno se smatra sigurnim. Potencijalne nuspojave su blage i mogu uključivati mučninu, žgaravicu, bol u abdomenu i svrbež. Neki izvori spominju da se ne smije koristiti kod visokog tlaka ili terapije za razrjeđivanje krvi.

Mnogi autori navode da je siguran za korištenje čak i za vrijeme trudnoće i dojenja ( u 1. tromjesečju je preporuka izbjegavati sva eterična ulja iz predostrožnosti), iako ne postoje konkretna istraživanja koja to potvrđuju.
Ako želiš uključiti tamjan u svoj život, predlažem ti da počneš s eteričnim uljem u difuzoru. Za terapeutske doze i oralno uzimanje svakako se posavjetuj sa stručnom osobom ili dogovori konzultacije.

tamjan u terapiji autoimunih bolesti
Photo: J.M.Garg

MRAČNA STRANA TAMJANOVCA

Zbog svojih ljekovitih svojstava i istraživanja koja su to potvrdila, potražnja za tamjanovcem je značajno porasla u zadnjih nekoliko godina. Stablu tamjanovca potrebno je 40 godina da dođe u stanje optimalno za proizvodnju tamjana. Tradicionalno se tamjan prikupljao samo 6 mjeseci u godini i nakon 2 godine, stablo bi se ostavilo da miruje godinu dana. Zbog raznih faktora, uključujući i klimatske promjene (izostanak kišne sezone) stabla su se počela pretjerano iskorištavati i zarezivati zbog čega su mnoga nestala. Jedno stablo se je tradicionalno zarezivalo 6-12 puta, dok sada svako stablo ima u prosjeku 50 posjekotina pa sve do 120!
Prema projekcijama organizacije Save Frankincese ovim tempom će u Etiopiji (glavnom izvozniku tamjana) u sljedećih 30 godina populacija tamjanovca u potpunosti nestati.

ZAKLJUČAK ZA KRAJ…

Cilj priče o tamjanu je upoznavanje s opcijama koje postoje u liječenju i tretiranju autoimunih bolesti. Međutim, održivost nam je važna pa zato dijelim i onu stranu priče o kojoj se inače ne piše. Odluka je uvijek u konačnici samo tvoja, meni je bitno da imaš sve informacije koje ti trebaju da doneseš odgovornu odluku.

Zanima te koje su još terapeutske opcije dostupne nekome tko ima aktivnu autoimunu bolest? Pridruži se programu SVE FAZE AIP-a i nauči kako i zašto implementirati dugoročno održive promjene.

*NAPOMENA: Istraživanja se odnose na terapeutske doze pri kojima svakako treba konzultirati stručnjaka.