Skini se s ekrana! Malim koracima do velike slobode

 • Objava objavljena:22/01/2020
 • Kategorija objave:AIP PROTOKOL
Trenutno pregledavate Skini se s ekrana! Malim koracima do velike slobode

Koliko si puta otišao/otišla na posao ili barem u šetnju, a doma zaboravio/la mobitel? Ako je odgovor nikad, ne znaš što propuštaš. Knjige, blogovi, podcasti  zagovaraju da se skineš s ekrana par sati prije spavanja, da se ‘isključiš’ i provedeš cijeli jedan dan bez ekrana ili čak odemo na godišnji bez mobitela… Ludo i nezamislivo?

Istraživanja su na njihovoj strani. Radimo si jako veliku štetu time što smo ukopčani 24 sata dnevno do te mjere da još uopće nismo svjesni svih posljedica.

Totalno smo ovisni o društvenim mrežama, vijestima, igricama i aplikacijama koje nam proždiru vrijeme. 

Visimo na ekranima u svim situacijama u kojima ne znamo što bi sami sa sobom ili kad želimo  od nečeg pobjeći. 

Lakše je scrolati Instagramom i sliniti nad tuđim #foodporn fotkama, nego otići u kuhinju i složiti nešto fino za jelo. Ne moram ti ništa govoriti, sve znaš.

KAKO SE ‘SKINUTI’ SA EKRANA? 

 1. Kao i uvijek, kreni pomalo. Za prvi korak izbaci ekrane iz svoje jutarnje ili večernje rutine. 
 2. Povećavaj periode koje provodiš bez ekrana na dohvat ruke. Primjerice, otiđii u šetnju ili u nabavku i ostavi mobitel doma.
 3. Utvrdi koji su periodi kada najviše posežeš za ekranima i koji su okidači. Jel’ to vikendom kad ti je dosadno ili je to za vrijeme gableca kada se želiš malo ‘isključiti’ i odlutati u neke druge svjetove?
 4. Osvještavaj sve trenutke u kojima gledaš na mobitel (zanima te koliko je sati ili je stigla poruka?) pa sukladno tome nabavi ručni sat i utišaj sve notifikacije na određeno vrijeme.
 5. Odredi jedan dan u tjednu (npr. nedjelja) kad nećeš koristiti ekrane i obavijesti sve kojih bi se to moglo ticati. Ljudi iz tvoje okoline bi se mogli zabrinuti zašto se odjednom ne javljaš. 
 6. Napravi popis aktivnosti koje ćeš raditi u periodu bez ekrana. Mozak će te na sve načine pokušati uvjeriti da je ekran potreban i da trebaš napraviti iznimku, al tako mozak funkcionira sa svim ovisnostima. Nemoj mu povjerovati i budi ustrajan/ustrajna u svojoj odluci, a onda za kraj dana provedi malo vremena u introspekciji.
 7. Kada savladaš višesatni, a potom i cjelodnevni digital detox, otiđi korak dalje i isplaniraj odmor na kojem nema signala ili bi korištenje mobitela bilo užasno komplicirano (lokacije na kojima nema ni signala ni struje) 🙂
 8. Vrati se ovdje i napiši zašto je super provesti dan bez ekrana s vremena na vrijeme, podijeli svoje trikove i motiviraj nekog da napravi isto.

AKO VAM TREBA JOŠ IDEJA ZA PROVESTI DAN BEZ EKRANA, POGLEDAJTE OVAJ POPIS…

 • Pretplati se na newsletter i preuzmi naš Self<3care dnevnik
 • Spavaj koliko god želiš
 • Provedi cijeli dan među plahtama solo ili s partnerom/icom
 • Brainstormaj ideje za svoj poslovni plan ili hobi
 • Napiši ljubavno pismo/pismo iz prošlosti/budućnosti/svoj osobni manifest
 • Crtaj, piši, fotkaj, bitno je da stvaraš
 • Javi se nekome koga dugo nisi vidio/vidjela ili čuo/čula
 • Zalij svoje biljke, očisti ih od prašine, popričaj s njima ili im otpjevaj pjesmicu
 • Izdvoji minimalno 5 predmeta koje ćeš pokloniti na grupi Sharing is caring– riješit ćeš se viška stvari, netko će naći ono što mu treba i u konačnici će biti manje otpada
 • Nađi društvenu igru koju si zaboravio/zaboravila i pozovi prijatelje ako si ekstrovert ili pripremi dobru knjigu za solo uživanje ako si introvert
 • Posjeti neko mjesto na kojem još nisi bio/bila ili isprobaj nešto novo (bila to hrana ili iskustvo)
 • Otiđi spavati jako rano