PRIČA O SUNCU_ MITOVI, ZABLUDE, TEORIJE, KONTROVERZE I ZAVJERE

  • Objava objavljena:11/04/2024
  • Kategorija objave:PRIČA O...
Trenutno pregledavate PRIČA O SUNCU_ MITOVI, ZABLUDE, TEORIJE, KONTROVERZE I ZAVJERE

Kako je došlo do toga da tema zaštite kože od sunca postane kontroverzna? S jedne strane, sunce nam je potrebno da budemo zdravi (i sintetiziramo vitamin D), a s druge izaziva rak kože. U teoriji nas kreme za sunčanje štite od lošeg UV zračenja, ali u praksi priča nije tako jednostavna.

Ako je vjerovati predviđanjima, ovo ljeto će biti najhladnije u ostatku našeg života pa je krajnje vrijeme da obratimo pozornost na mirove, zablude, teorije i kontroverze o suncu.

ZAŠTO JE VAŽNO ŠTITITI KOŽU OD SUNCA?

Prosječna osoba, posebno starija od 30 godina (svijest o važnosti zaštite kože od sunca i rizicima nezaštićenog izlaganja se razvijala kroz vrijeme), je barem jednom u životu ‘izgorila’ na suncu.

Ultraljubičasto zračenje tj. UV zrake oštećuju kožu i dokazano utječu na povećanje rizika za razvoj raka kože. Nije potrebno izgoriti da nastane šteta.  UVB zrake izazivaju opekline i upalu, ali UVA zrake prodiru dublje u kožu i potiču starenje i boranje kože.Preuranjeno starenje kože, gubitak elastičnosti, hiperpigmentacije, pjegice i bore su znak oštećenja kože.

PRIPREMA KOŽE NA SUNCE

Osobe koje su dugi period vremena provele u zatvorenom (npr. zbog bolesti) mogu imati period prilagodbe na sunce, ali izlaganje kože suncu u svakom slučaju treba biti postepeno

Dodatno može pomoći pravilna prehrana bogata voćem i povrćem jer će nutrijenti, kofaktori i antioksidansi pomoći cijelom organizmu i imunosnom sustavu da bolje funkcionira.  (trebaš podršku pri optimizaciji prehrane i suplementacije? Javi se za konzultacije)

Nekima pomažu suplementi u obliku beta-karotena i/ili astaksantin kako bi izbjegli alergiju na sunce ili druge neželjene reakcije (prije odluke o suplementaciji, educiraj se i konzultiraj s nekim tko zna na što je potrebno obratiti pozornost kod suplemenata).

Mnogi preporučuju napraviti piling prije izlaganja suncu, ali još je važnije da ne zaboraviti na hidrataciju kože (iznutra i izvana), prije i nakon sunčanja.

izlaganje suncu s autoimunim bolestima

KEMIJSKI vs. MINERALNI SPF

‘Kreme za sunčanje izazivaju rak’ nije neutemeljena izjava teoretičara zavjere. 2021. izašli su nalazi testiranja prema kojima je čak 69 velikih američkih brendova (Neutrogena, Coppertone itd.) sadržavalo nedozvoljeno visoke koncentracije kancerogena poput benzena (oxybenzone, octinoxate, octocrylene, homosalate, avobenzone) koji se apsorbira kroz kožu i završi u krvotoku. Europa ima puno strožu regulativu i pravila o dozvoljenim koncentracijama u kozmetičkim proizvodima.

Primjerice, u Europi je maksimalni prihvatljiv postotak za oxybenzone 2.2%, u Americi 6%. U slučaju homosalate razlika je još opipljivija (1.2% vs. 15%). 

Navedeni sastojci nalaze se u kremama za sunčanje s kemijskim filterom. Takve kreme se apsorbiraju u kožu, UV zrake prodiru kroz gornji sloj epiderme i onda dolazi do ‘trošenja’ filtera i transformacije UV zraka.

Za razliku od njih, mineralne kreme s cink oksidom ili titan dioksidom se ne apsorbiraju već funkcioniraju poput fizičke barijere između kože i okoliša. To su one masne, bijele, teško razmazive kreme koje nitko ne voli.

Osim teksture kod ovih krema je (potencijalni) problem to što mnoge sadrže nanomolekule koje mogu biti štetne ako se udahnu ili na drugi način uđu u organizam (za svaki slučaj izbjegavaj sprejeve i pudere s ovim sastojcima), iako postoje indikacije da se metalne nanočestice mogu apsorbirati putem kože i napraviti štetu stanicama.

Tkz. neaktivni sastojci čine oko 70% kreme za sunčanje i također mogu biti štetni za zdravlje.

Mineralne kreme bez nano molekula s odgovarajućim SPF faktorom (sun protection factor) se generalno smatraju zdravijim izborom. SPF pruža informacije o tome koliko UV zraka proizvod blokira. SPF 50 blokira oko 98% UV zračenja, SPF 30 blokira oko 97%, SPF 20 blokira oko 95%, a SPF 93%. Smatra se da je nepotrebno i besmisleno koristiti sve iznad SPF 50 jer NE POSTOJI proizvod koji blokira UV zrake u potpunosti.

SUNCE I AUTOIMUNOST

Ne postoje generalne preporuke za sunce i osobe s autoimunim bolestima jer se situacija razlikuje od dijagnoze do dijagnoze. Tolerancija kože na sunčeve zrake ovisi o nizu faktora pa različite osobe s istom dijagnozom neće imati jednake reakcije. Uostalom, kao i sa svim drugim. Ako nisi zicer kolika je tvoja (ne)tolerancija na sunce, s izlaganjem kreni postepeno i metodično

Prema dostupnim istraživanjima, osobe s lupusom su posebno osjetljlive na sunčeve zrake. Kožda je jedna od imunosnih barijera pa UVB zrake kod osoba s lupusom (ili drugim sistemskim autoimunim bolestima) potencijalno potaknuti upalne procese, dok će kod osoba s psorijazom sunce imati blagotvorno djelovanje.

Mnoge osobe s autoimunim bolestima tijekom ljeta i perioda visokih temperatura dožive pogoršanja simptoma bolest poput umora, bolova, oticanja, upale, ‘brain fog-a’, problema sa spavanjem itd., dok se drugi preporode u svakom smislu.

Mnogi lijekovi koji se koriste u liječenju sistemskih autoimunih bolesti i antibiotici mogu pogoršati osjetljlivost osobe na sunce i fototoksičnost. Ovdje navodim samo neke _ Methotrexate, Tetracyclines, ne steroidni protu upalni lijekovi (NSAIDS), Azathioprine, Cyclosporine, Dapsone, Leflunomide, Hydroxychloroquine.

MITOVI I ZABLUDE O SUNCU

_ SPF djeluje odmah– mineralni SPF djeluje instant, ali s kemijskim faktorima je potrebno 20-30 minuta da se apsorbiraju i počnu djelovati (namaži se na vrijeme)

_ stavit ću samo malo, ovo je skupa krema – nije dovoljno staviti SPF, važno je nanositi odgovarajuću količinu (cca 2 jušne žlice proizvoda za tijelo i mala žličica za lice)

_ SPF je nezaobilazan dio moje jutarnje rutine, što znači da bezbrižno mogu popiti kavu na suncu popodne– nije dovoljno aplicirati SPF samo jednom, posebno ako na suncu provedeš više od dva sata, preznojiš se, okupaš (posebno nakon kupanja u bazenu), obrišeš ili umiješ lice

_ puder koji koristim ima SPF pa mi ne treba posebna kremačini se da to nije dovoljno

_ moja krema je vodootporna pa smijem igrati picigin satima– ‘vodootporni’ SPF mora imati jasno navedenu minutažu tijekom koje proizvođač garantira djelotvornost proizvoda unatoč znojenju ili kupanju

_ ostala mi je krema na suncu (u autu ili na plaži), ali nema veze– krema za sunčanje gubi djelotvornost nakon izlaganja visokim temperaturama, isteku roka trajanja itd. (preporučujem da ne koristiš prošlogodišnju kremu)

_ krema za sunčanje blokira vitamin D– ranije smo utvrdili da niti jedan SPF ne blokira 100% UV zraka, a koliko je vremena potrebno da sintetiziramo vitamin D dok se sunčamo ovisi o našem tipu kože, koje je doba dana i godine te geo lokaciji. Najčešće je potrebno puno manje vremena nego mislimo

_ neću koristiti toksične kreme, kad postoji prirodno rješenje u obliku ulja sjemenki čileanske maline sa SPF 30– potrebna su dodatna istraživanja, ali trenutno dostupna upućuju da navedeno ulje ne sadrži puni UV spektar zaštite, unatoč tome, sjajan je izbor za njegu kože NAKON sunčanja

_ oblačno je i/ili pada kiša pa se ne moram štititi od suncaUV zrake prodiru kroz oblake i prisutne su čak i zimi

_ cijeli dan ne izlazim iz stana pa mi ne treba zaštitni faktor cca 50% UVA zraka prolazi kroz staklo

_ zaštitu od sunca moram koristiti samo ljeti (ili na plaži)– UV zrake su svakodnevno prisutne, samo su zimi slabijeg intenziteta

_ sunčanje rano ujutro ili kasno popodne me štiti od zračenja– nakon izlaska i prije zalaska, sunce je niže na horizontu pa nije toliko intenzivno, ali to ne znači da je bezazleno

_ naši pretci se nisu štitili od sunca pa neću ni ja – to nije istina plus ozonska rupa tada nije bila velika kao danas

PREPORUKE ZA SIGURNIJE IZLAGANJE SUNČEVIM ZRAKAMA

_ izbjegavaj najtopliji dio dana. zvuči zdravorazumski, ali sudeći prema plažama, čak ni roditelji s malom djecom ne razumiju koliko je ovo važno

_ obuci se u slojeve lana, svile, pamuka i odjeću dugih rukava

_ gusto tkanje štiti bolje, baš kao i tamne tkanine koje upijaju više UV zračenja (obična bijela majica ima UPF 5),  osim toga, na tržištu postoji sve više odjeće s UPF (Ultraviolet Protection Factor)

_ ne zaboravi zaštititi glavu šeširom, kapom ili maramom (razdjeljak na kosi je posebno izložen, a melanomi često nastanu na glavi pa ih teže i primjetimo), oči (sunčane naočale sa staklima koje imaju UV filter) i usnice (stick na bazi pčelinjeg voska sa SPF faktorom)

_ nosi bočicu vode s elektrolitima uvijek i svugdje

_ reapliciraj SPF redovito

_ isplaniraj redovite godišnje kontrole madeža

_ koristi proizvode sa SPF 30+, dobar dio rizika od oštećenja kože može se spriječiti korištenjem proizvoda koji štiti od širokog sprektra UV zračenja (UVA+UVB).

Ovo je dio prijedloga nutrivora koji su sudjelovali u anketi na instagramu. Svi proizvodi imaju visoku ocjenu na INCI aplikaciji (kriterij za selekciju više od 50 prijedloga je bio to da su preporuke u zelenom), ali ja nisam stručnjak za skincare niti dermatolog pa sve navedeno u ovom tekstu uzmi s dozom skepse i provuci kroz vlastiti filter i budžet.

Madara (mineralne kreme za lice i tijelo)

Gamarde High Protection Sun Fluid SPF30 (svi proizvodi ovog brenda na INCI imaju jako visoke ocjene)

La Roche Posay Anthelios Mineral one (tonirana mineralna krema – ova ima najbolju ocjenu na INCI, ostale LRP kreme nisu u zelenom)

Heliocare mineral tolerance fluid (mineralna krema s nanomolekulama – pretpostavljam da zato ne ostavlja masni bijeli trag)

Green People losion za tijelo SPF 30

SVR Sun Secure Easy Stick SPF50+

Bioderma Photoderm Pediatrics Mineral SPF 50+ 50g

Dnevna doza sunca ima pozitivan utjecaj na hormone, cirkadijani ritam, spavanje i mentalno zdravlje. Koliko sunca i u kojem periodu je optimalno, ovisi o nizu faktora i razlikuje se od osobe do osobe.