BOLJE SPRIJEČITI NEGO LIJEČITI – PRIČA O PREVENCIJI

  • Objava objavljena:20/09/2023
  • Kategorija objave:PRIČA O...
Trenutno pregledavate BOLJE SPRIJEČITI NEGO LIJEČITI – PRIČA O PREVENCIJI

Mnogi krenu razmišljati o zdravlju, tek kad ga izgube. Zdravstveni sustav nije dizajniran prema principima preventivne medicine, nego liječenja dijagnoza pa je mnogima priča o prevenciji apstraktna. Ne želim navoditi zabrinjavajuće statistike i hraniti strah od bolesti, dovoljno je da se okreneš oko sebe. Provodimo sate sjedeći na poslu, jedemo na brzinu ne razmišljajući o tome jesmo li unijeli sve potrebne nutrijente, idemo spavati kasno tek kad više ne možemo gledati u ekrane…

I onda se iznenadimo kad na redovnom sistematskom nalazi pokažu da nismo tako dobro i zdravo kako mislimo. Ovo je priča o prevenciji i tome kako možemo reagirati na vrijeme.

KOLIKO LOŠE MORAŠ BITI DA NAPRAVIŠ PRVI KORAK?

U 13. stoljeću postojala je latinska izreka ‘bolje je i korisnije suočiti se s problemom na vrijeme nego tražiti lijek nakon što je šteta učinjena‘. U 16. stoljeću je nizozemski filozof Desiderius Erasmus to skratio u ‘Prevencija je bolja od liječenja.’ ili kako bi lokalno rekli- bolje spriječit, nego liječit. Ima puno mudrosti u toj izreci.

Iz mojeg iskustva rada s klijentima postoje dva tipa ljudi. Oni koji će reagirati na pojavu prvih simptoma i djelovati proaktivno te oni koji će unatoč dijagnozi ponavljati da i dalje nisu tako loše da bi nešto promijenili. Čak i kad smo svega svjesni, nemamo snage informacije integrirati u praksu čime sabotiramo sami sebe. O tome ću pričati s Matejom Marinić, psihoterapeutkinjom u utorak 26. 9. u 14 sati na instagramu. Mozak se panično boji promjene i svega nepoznatog, ali stajanjem na mjestu riskiramo više nego smo si spremni priznati.

priča o prevenciji

ŠTO JE PREVENTIVNA MEDICINA?

Preventivna medicina znači da nećeš čekati pojavu simptoma ili dijagnozu crno na bijelo ili nemogućnost normalnog funkcioniranja da potražiš pomoć. Postoji niz (malih) koraka koji s vremenom postanu dio rutine, a koji će smanjiti simptome, zaustaviti tijek bolesti i pomoći da izbjegneš još ozbiljnije zdravstvene probleme i ograničenja u godinama koje dolaze. 

Postoje čak tri faze prevencije i svaka nam daje mogućnost da preuzmemo odgovornost za vlastito zdravlje.

Prva faza je ona u kojoj adekvatno brinemo o sebi i svojem zdravlju. Ne zato što nas je sila natjerala, nego zato što želimo. Jedemo nutritivno bogatu hranu, spavamo dovoljno, krećemo se svaki dan. Ova faza uključuje edukaciju i druge mjere koje pomažu očuvati zdravlje.

Druga faza prevencije je usmjerena na ranu dijagnostiku bolesti. Ova faza podrazumijeva redovit odlazak na kontrole i preglede kako bi na vrijeme ulovili eventualne biokemijske, hormonalne, nutritivne disbalanse i poduzeli odgovarajuće korake.

Treća faza odnosi se na brigu o sebi kad već imamo dijagnozu, kako bismo spriječili komplikacije, zaustavili razvoj bolesti ili dodatnih dijagnoza. 

Prevencija nam pomaže na nekoliko razina. Prvo i najvažnije, pomaže nam da dulje živimo kvalitetan život bez tegoba i bolesti. Nije ni najmanje zabavno imati kroničnu dijagnozu, paziti da redovito uzimaš lijekove (i to tek nakon što nađeš odgovarajuću terapiju što je često mukotrpno iskustvo), brinuti o tome što (ne)možeš jesti, krojiti planove prema tome koliko energije imaš ujutro kad se probudiš… Preventivnom brigom o svojem zdravlju, dugoročno štedimo. Biti bolestan u današnjem svijetu je luksuz. Lijekovi, tretmani, suplementi i u ozbiljnijim slučajevima, izostanak s posla i nemogućnost zarađivanja vrlo brzo mogu dovesti do brige i začaranog kruga negativnih misli koje će dodatno usporiti oporavak.

EDUKACIJA JE KLJUČAN DIO PRIČE O PREVENCIJI

Mnogi zdravstveni problemi u suvremenom svijetu mogu se spriječiti jednostavnim intervencijama i promjenom prehrane ili načina života. Prevencija ne mora biti skupa, mnoge stvari koje pomažu sa zdravljem su besplatne i svima dostupne. Možda nemaš svijest o tome koliko razni faktori utječu na tvoje zdravlje i koliko toga možeš promijeniti, ali vjeruj mi da imaš ogromnu moć. Edukacija je ključan dio slagalice. Znanje nam pomaže da bolje razumijemo procese koji se događaju u tijelu i na vrijeme reagiramo. S tim na umu osmislila sam online program ‘Prevencija autoimunih bolesti (ili dodatnih dijagnoza)‘ u kojem objašnjavam teoriju i praksu. U teoretskom dijelu naučit ćeš kako funkcionira imunitet i zašto dolazi do autoimunosti, koju ulogu ima genetika i koji okidači su kap koja prelijeva čašu.

Kroz praktični dio dijelim pet prijedloga za intervencije u prehrani. Pritom ne očekujem da drastično promijeniš prehranu ili izbaciš niz namirnica. Fokus je na onome što možeš ubaciti, a što dokazano čini razliku. Osim prehrane, fokusirat ćemo se i na pet stvari u stilu života koje je lako uključiti u dnevnu rutinu. Svjesna da će različiti profili ljudi prolaziti iste materijale, uključila sam početničku i naprednu verziju intervencija gdje god sam mogla.

Uz sve to, na platformi se nalazi i forum za polaznike kako bi u svakom trenutku mogli potražiti podršku, postaviti pitanje ili podijeliti vlastito iskustvo.

Ne želim da razmišljaš o prevenciji zato što se bojiš bolesti. Želim da razmotriš priču o prevenciji iz perspektive brige i ljubavi prema sebi (i svojoj zajednici).