8 razloga zašto gljive trebaju biti dio SVAKODNEVNOG jelovnika

Trenutno pregledavate 8 razloga zašto gljive trebaju biti dio SVAKODNEVNOG jelovnika

Možda zijevaš od same pomisli na gljive jer su ti prva asocijacija šampinjoni iz uzgoja, ali koliko si upoznat/a s medicinskim gljivama?

Tradicionalno su se koristile u Kini, Japanu i staroj Grčkoj, a danas ponovno proživljavaju nalet popularnosti zbog novih istraživanja koja su dodatno potkrijepila znanja iz drevnih vremena.

Gljive sadrže kombinaciju specifičnih vlakana, fitokemikalija i nutrijenta koji im daju supermoći.

ZAŠTO ZASLUŽUJU BITI NA PIJEDESTALU?

 1. Antiproliferativna svojstva – spriječavaju stvaranje tumora i olakšavaju nuspojave kemoterapije
 2. Imunomodulatori – balansiraju imunosni sustav i utječu na ekspresiju gena
 3. Antioksidativna svojstva – neutraliziraju slobodne radikale i pomažu jetri s detoxom
 4. Antibakterijska, antiparazitna i antifungicidna svojstva
 5. Protuupalna svojstva
 6. Reguliraju šećer u krvi
 7. Adaptogeni – povećavaju libido i podržavaju nadbubrežne žlijezde
 8. Smanjuju iscrpljenost i umor,  intoleranciju na hladnoću i povećavaju bistroću misli

Preporuka je konzumirati gljive na svakodnevnoj bazi, a najmanje svaki treći dan. Međutim, mnogi smatraju gljive teško probavljivima i nisu daleko od istine. Fora je u tome da upravo ta neprobavljiva vlakna pomažu izbalansirati crijevnu floru.

Ne vjeruješ? Gljive sadrže:

 • KITIN – rezistentno vlakno otporno  na apsorpciju u probavnom traktu. Sastoji se od lanaca N-acetilglukozamina i aminokiselina. Istraživanja su pokazala da je kitin odličan prebiotik odnosno hrana dobrim bakterijama poput Bifidobacterium, Lactobacillus, Akkermansia i Bacteroides u crijevima. Nalazi se u gljivama, insektima, ribljim ljuskicama i kosturima školjkaša, a da bi bio iskoristiv potrebno ga je unositi u obliku kitozana.
 • KITOZAN – vlakno tj. polisaharid koji ima svojstvo vezanja molekula masti iz hrane. Na taj način se smanjuje apsorpcija masnoća i kolesterola. Dokazano je i da utječe na smanjenje generalne disbioze, a posebno patogena poput Escherichie i Shigelle.
 • GLUKAN – dijeli se na alfa i beta-glukane (posebno (1-3) i (1-6) beta-glukan koji se razlikuju od (1-4) beta-glukana u žitaricama poput zobi. Strpite se, pripremamo cijelu priču o beta-glukanima. Beta-glukan hrani mikrobiom u crijevima i potiče proizvodnju kratkolančanih masnih kiselina koje u konačnici doprinose svim gore navedenim svojstvima.

Možda medicinske gljive nećeš pronaći na izletu u šumu, ali zato možeš računati na police dućana. Međutim, nisu sve gljive na tržištu iste jer podrijetlo i način ekstrakcije čine razliku.

Tradicionalno su se gljive kuhale 20-120 minuta kako bi se kitin raspao na sastavne dijelove tj. bioiskoristivi oblik. Ako kupiš prah cjelovite gljive koji nije prošao proces ekstrakcije vrućom vodom ili alkoholom, možda ne osjetiš benefite koje pružaju. Potrebno je obratiti pozornost i na to je li ekstrakt dobiven iz gljive ili micelija, koji nemaju medicinska svojstva u istoj mjeri kao i sama gljiva te provjeriti koja je razina beta-glukana i/ili triterpenoida.

NAPOMENA: Gljive su uključene u autoimuni protokol u svojem cjelovitom obliku, a ekstrakti i prahovi medicinskih gljiva trenutačno se smatraju sivom zonom. Neki beta-glukani imaju veoma sitne molekule koje se mogu izravno vezati za imunosne stanice pa osobe s autoimunim bolestima trebaju biti oprezne prilikom uzimanja ekstrakata i tinktura od medicinskih gljiva.

medicinske gljive

Raznolikost je važna jer svaka vrsta gljiva ima specifična nutritivna svojstva pa iako u suštini slično, različito utječu na mikrobiom. 

DRINK ME!

250 ml vode

2 čajne žličice chaga gljive

2 čajne žličice sirovog kakaa (#aipreintro)

Po želji: muscovado šećer ili med

 1. Zagrij vodu do ključanja.
 2. U šalicu ili čajnik dodaj chagu, prelite kipućom vodom i pusti da se namače 10-15 min.
 3. Dodaj kakao i zaslađivač po želji.

Napomena: chagu možeš ubaciti u filter vrećicu pa izvaditi nakon namakanja, ako ti gljive preteško sjedaju na probavu.

Ovim napitkom možeš zamijeniti jutarnju kavu, možeš ga čuvati u hladnjaku nekoliko dana, piti hladnog ili ponovo zagrijanog.

*chaga ima blag, lagano slatkast okus, ako je chaga gorka ili ‘prljava’ moguće da je kontaminirana sa sporama plijesni pa ne preporučujemo daljnju konzumaciju.

Jesi li probao/la medicinske gljive? Koje su ti najdraže? Imaš li kakav recept za podijeliti?