Loči, loči, samo toči alkohol bez glutena

Trenutno pregledavate Loči, loči, samo toči alkohol bez glutena

Znamo da alkohol nije dobar za zdravlje, ali ponekad se nađemo u situaciji gdje želimo popiti nešto žešće od čaja. Nije svaki alkohol jednako loš, neka pića sadržavaju čak i antioksidanse (iako alkohol ne bi trebao biti njihov primarni izvor). Svi imamo različitu granicu tolerancije na alkohol, kao i u svemu, važno je da nađeš svoju mjeru. Nekima čaša crnog vina svaki dan neće izazivati nikakve fizičke, psihičke ili emocionalne simptome, dok će drugi tolerirati isključivo žestice nekoliko puta godišnje. Znanstvenici su podijeljeni kad pričamo o rizicima i benefitima niske do umjerene konzumacije alkoholnih pića.

Osobe s autoimunim bolestima teže toleriraju alkohol jer čak i male količine utječu na propusnost crijeva, potiču upalu u organizmu i povećavaju razinu endotoksina. Unatoč tome, ova tema je polučila neočekivanu popularnost pa u nastavku dijelim popis alkohola bez glutena, kao i vina koje nema dodanih sulfita. Popis je kombinacija mojih istraživanja i vaših dojava. Alkohol koji se koristi pri kuhanju jela

TRI PRAVILA:

  1. nikad nemoj piti na prazan želudac

  2. nemoj miješati razna alkoholna pića, izaberi jedno i drži se toga ostatak večeri

  3. nemoj zaboraviti piti vodu

ALKOHOL BEZ GLUTENA

PIVO

Nekima najdraži, ali često najgori izbor. Čak i ona piva koja su deklarirano bezglutenska mogu sadržavati minimalnu zakonski dopuštenu količinu glutena. Kod takvih piva se ekstrahira gluten, ali to nije jedini protein iz pšenice ili ječma koji ima negativan utjecaj na crijeva (samo je najpoznatiji i najistraživaniji).

Drugi problem s pivom je što ima puno ugljikohidrata, posebno craft verzije (osim toga rijetko popiješ samo jedno pivo). Ovisno o tipu proteina (pšenično ili ječmeno), gljivicama i plijesnima koje se koriste u procesu proizvodnje, neka piva sadrže aditive pa postoji realna šansa da reagiraš na nešto iz sastava.

Pivo bez glutena koje možeš kupiti na našem tržištu je Estrella Daura Damm, Gardia, Glutenko (craft), Neumarkter Lammsbrau (organsko).

VINO

Crno vino je bolji izbor od bijelog jer sadrži antioksidans resveratrol i nižu koncentraciju sulfita. Idealno bi bilo piti vino koje ne sadrži sulfite (ili barem nema dodanih sulfita) ili sumpor dioksid. ‘Najzdraviji’ izbor bi bilo crno vino iz organskog ili biodinamičkog uzgoja jer takvo grožđe nije prskano pesticidima, a vino se proizvodi na više ili manje tradicionalan način bez dodavanja aditiva (ovisi od proizvođača do proizvođača). 

Crno vino sadrži 20-200% više histamina od bijelog.

Castillo de Aresan je proizvođač s nizom certifikata, a neka njihova vina ne sadrže sulfite. Neki lokalni OPG-ovi također proizvode kvalitetna vina, ali na žalost, izgubila sam bilješke, a ne mogu se snaći u porukama.

ŽESTICE

Mnoga prozirna žestoka alkoholna pića se destiliraju iz žitarica. Proces destilacije kod kvalitetnijih pića rezultira alkoholom bez glutena pa cijeli je cijeli niz žestica gluten free koje možeš piti bez straha od kontaminacije.

GIN– Hendrick’s, Monkey 47

WHISKEY– Chivas Regal, Johnnie Walker

COGNAC– Remy Martin, Hennesy

VOTKA– Tito’s votka

TEQUILA i RUM su prirodno bez glutena. Tequila se radi od agave, a rum od trstike.

RAKIJA nema glutena, ali kvaliteta jako ovisi o kvaliteti voća, znanju osobe koja peće rakiju i načinu pripreme. Idealno, rakija ne bi imala dodanog šećera što se često dodaje jer poboljšava fermentaciju.

Bonus za one koji žele kombinirati gin s tonikom, Thomas Henry i Fever Tree imaju dobar sastav.

LIKERI

U ovoj kategoriji je najpoznatiji Pelinkovac. Glavni nedostatak ovakvih alkoholnih pića je visoka razina šećera koja u kombinaciji s alkoholom može imati izuzetno nepovoljan utjecaj na zdravlje i razinu šećera u krvi. #teambadel

NAPOMENA: Oni koji imaju Escherichiu Coli ili SIBO, baš kao i osobe koje uzimaju antidepresive, antibiotike (i niz drugih lijekova koji u interakciji s alkoholom mogu imati oslabljeno ili pojačano djelovanje) moraju striktno izbjegavati alkoholna pića.

S čim god nazdravljali, živjeli!

EDIT: Dr. Huberman je napravio sjajnu podcast epizodu u kojoj je protumačio sva dostupna istraživanja na temu. Poslušaj, vrijedi uloženog vremena.