Dijagnozu autoimune bolesti dobila sam na dan kada sam u čekaonici kod endokrinologa bila sigurna da su mi nalazi uredni i da će me doktor skinuti s terapije. Kao i većina pacijenata kasnije sam pretražila google na pojam Hashimoto i stranica po stranica odvela me na blog Anite Šupe “Istine i laži o hrani” i njezin tekst o autoimunom protokolu. Osvijestila sam u sebi pojam “ono si što jedeš”. Najveća i najsnažnija motivacija za sve bila je moja kćer zbog koje želim biti zdrava kao i još jedna trudnoća koju sam planirala.

Autoimuni protokol započela sam tjedan dana kasnije. Početak je bio težak jer sam naglo i kompletno iz prehrane izbacila žitarice, mliječne proizvode, sjemenke, orašaste plodove, povrće iz porodice pomoćnica, šećer i industrijske proizvode.

Prvih mjesec dana protokola sve svoje slobodne trenutke osim uz kuhanje provela sam i na internetu iščitavajući informacije o AIP-u koje su sve bile na engleskom jeziku. Najveći problem bili su recepti kojih nije bilo na hrvatskom jeziku. Tada bi mi kuharica Autoimuni nutrivor bila od velike koristi i uštedjela puno vremena iščitavanja recepata na engleskom jeziku i pretvaranja američkih mjera iz cups u grame. Nedostajala je i razmjena informacija o AIP-u na hrvatskom jeziku zbog čega sam nakon dva mjeseca AIP-a osnovala FB grupu Paleo+AIP prehrana.

Uz AIP sam počela jesti nutritivno bogatije i raznovrsnije namirnice nego prije. U jednom trenutku imala sam želju za povrćem kao što bi nekad imala želju za čokoladom, bio je to odličan osjećaj. Namirnice i proizvodi nisu uvijek bili najjednostavnija stvar, neke od njih sam tražila preko interneta ili po raznim specijaliziranim dućanima, pažljivo čitala sastave i deklaracije proizvoda. Kuhala sam svaki dan sve svoje obroke što je zahtijevalo dobru organizaciju i planiranje. Nakon 3 mjeseca prilagodila sam se na AIP, a danas dvije i pol godine kasnije ne osjetim da moram paziti što jedem jer mi je paleo prehrana postala standard. Generalni zaključak je da jedem bolje i finije nego ikad.

U cijelom periodu AIP-a izgubila sam pet kilograma i to u prvih mjesec dana, nakon toga moja težina se nije mijenjala ni gore ni dolje. Antitijela koja su bila niska i na sreću otkrivena u ranoj fazi Hashimota nakon šest mjeseci autoimunog protokola bila su negativna. Bez obzira na nalaz nastavila sam AIP još godinu dana. Napravila sam analizu vitamina i minerala iz krvi kako bi vidjela imam li neke deficite koje nije moguće riješiti samo prehranom. Od suplemenata sam na temelju nalaza koristila riblje ulje s D i A vitaminom, magnezij i C vitamin. Fazu reintrodukcije nisam mogla provesti u potpunosti zbog druge trudnoće ali planiram ponoviti. Tijekom trudnoće događa se puno promjena u funkcioniranju organizma stoga se reintrodukcija ne preporučuje jer simptomi i reakcije na namirnice mogu biti drugačiji nego što bi bili inače. Također trebam spomenuti da je AIP i paleo u potpunosti sigurna prehrana za trudnice i dojilje jer uključuje samo nutritivno najbogatije namirnice.

Na svom zdravlju i dalje motivirano radim.


Ivana

O AUTORU:

Moje ime je Ivana Zovak, jedna sam od autorica Autoimunog nutrivora, osnivač i administrator FB grupe Paleo+AIP prehrana, supruga, majka dvije djevojčice, po struci sam odgojitelj predškolske djece i poljoprivredni tehničar.

Dijagnoza Hašimotova sindroma dijagnosticirana mi je nakon prve trudnoće. Jako sam željela i drugo dijete, no s obzirom na dijagnozu koja utječe na trudnoću, brinulo me hoću li uspjeti. Autoimuni protokol dao mi je nadu i mogućnost da svojim postupcima utječem na bolest. Nakon 6 mjeseci protokola moja antitjela na štitnjaču bila su negativna, a za dvije i pol godine rodila sam svoju drugu djevojčicu.