Escherichia Coli- 9 terapija koje NE uključuju antibiotik

Trenutno pregledavate Escherichia Coli- 9 terapija koje NE uključuju antibiotik

Infekcije su podmukle. Vole se skrivati, teško se liječe, često se pojavljuju stalno ispočetka, razvijaju rezistentnost na sve što je do nedavno funkcioniralo i ono najgore… mogu biti okidač autoimunih bolesti. 

Postoji teorija prema kojoj se infekcije ne mogu razviti kad je imunitet dovoljno snažan (pročitaj kako ojačati Imunitet kad imaš autoimunu bolest). Prisustvo infekcija upućuje na disbiozu crijevne flore, a kad se koriste antibiotici kako bi ih se eliminiralo, dodatno se oslabljuje crijevni mikrobiom i imunitet. 

Infekcije imaju tendenciju napraviti začarani krug iz kojeg se je teško izvući i to je bio povod za ovu priču (prvi dio u seriji na temu raznih infekcija). U znak zahvalnosti svima koji su podijelili svoja iskustva (neka prilično bolna i traumatična) s Escherichijom Coli skupila sam sve metode i tretmane liječenja na jedno mjesto da ti budu pri ruci kad i ako će trebati.

Sve navedeno, kombinacija tretmana iza kojih su čvrsta znanstvenih istraživanja pa sve do recepata naših baka, preporuke su nutrivora koji imaju iskustvo borbe s Escherichijom Coli. 

ZAŠTO JE ESCHERICHIA COLI PROBLEMATIČNA?

Escherichia Coli je gram-negativna bakterija koja je prirodno prisutna u crijevima (specijalistički uvid u priču za one koji žele znati više). Postoji preko 700 identificiranih sojeva koji se dijele u 6 glavnih kategorija. Mnogi sojevi nisu opasni (štoviše korisni su pri razgradnji i probavi hrane u crijevima), ali neki mogu izazvati za život opasne probleme. Alarmantna situacija nastaje kad se bakterija pretjerano razmnoži pa krene raditi ozbiljne probleme koji mogu završiti s komplikacijama (nekoliko nutrivorki mi je napisalo da su završile u bolnici). E. Coli je štapićasta bakterija koja koristi trepetaljke (zamisli rotirajuće nožice) za kretanje, a ima i fimbrije (pojednostavljeno rečeno, resice) kojima se hvata za stijenke mokraćovoda.

Escherichia Coli bez antibiotika, infekcije urinarnog trakta

Escherichia Coli nije bezazlena infekcija pa mnogi liječnici na prvu pojavu simptoma iz predostrožnosti prepisuju antibiotike. Na žalost, kod skoro 50% žena, infekcija se opet pojavi unutar godinu dana. Dodatan razlog zašto je E. Coli tako teško iskorjenjiva je što neki sojevi stvaraju biofilm (kompleksna zajednica mikroorganizama koja ne reagira na uobičajenu terapiju antibioticima), što dodatno komplicira liječenje. Napominjem da su antibiotici nekad nužni i neophodni, ali može se razviti otpornost na antibiotike (uz probleme koje sam navela u uvodu) pa je mudro koristiti ih samo u situacijama u kojima su stvarno potrebni.

9 ALTERNATIVNIH TERAPIJA ZA E. COLI

Napomena: prijedlozi nisu posloženi prema važnosti ili količini znanstvenih dokaza, ali svaki prijedlog je došao od osobe koja se je uspješno riješila infekcije. Izaberi nešto s čime nemaš iskustva pa vidi je li pomaže. Svi smo različiti i imamo različite uzroke i potrebe pa je važno da se upustiš u eksperimente i nađeš ono što funkcionira za tebe.

1. BRUSNICA- u znanstvenim istraživanjima ova biljka je pokazala visoku učinkovitost u prevenciji, kao i kod sprečavanja razvoja infekcije ako se krene uzimati u samim početcima pojave simptoma (biraj kvalitetne suplemente ili 100% sok od brusnice npr. brand Voelkl)

2. E-KAPI- za ovaj proizvod nisam našla sastav niti istraživanja, ali anegdotalna iskustva na internetu (i nekoliko nutrivorki) potvrdile su da ih ove kapi spašavaju. Ne znam ke da ti kažem, osim da probaš. Postoji original i plus verzija za one koji trebaju jači proizvod.

3. D MANOZA- šećer koji se veže na bakteriju te se na koncu izluči iz organizma kroz mokraću. Sprečava da se E. Coli zakači za mokraćovod i izazove infekciju urinarnog trakta. Odlična terapija i znanstveno dokazana terapija, dok djeluje.

4. FITOTERAPIJA- postoji nekoliko čajeva različitih sastava koji pomažu. Dobila sam isprobani recept od lokalne vještice koji uključuje breza list, origano list, vrijesak cvijet i majčinu dušicu. Čajeve možeš kupiti od branda Suban, pomiješati i piti tri puta dnevno po 2 dcl. Od ostalih biljki koristan može biti čaj od koprive, a dobar izbor su i čajevi od peršina i maslačka. Za intenzivniju terapiju možeš kombinirati i tinkturu koprive s čajevima medvjetke, preslice i zlatnice, ali u tom slučaju ti preporučujem da se javiš fitoterapeutu poput Biljkoljupke koji zna u kojim dozama i koliko dugo smiješ uzimati navedene biljke.

5. PRIPRAVAK ČASNE IZ POSUŠJA- korijen peršina, med, neprskani limun s korom i ekstra djevičansko maslinovo ulje. Cijeli recept i upute za pripremu potraži ovdje.

6. PREHRANA I DEHIDRACIJA- Sarah Ballantyne u knjizi The Paleo Approach (AIP bibliji napisanoj na temelju znanstvenih istraživanja) navodi niz namirnica koje mogu utjecati na razvoj Escherichije Coli.

  1. Grah sadrži visoke količine toksičnog imunogenog aglutinina fitohemaglutinina. Natapanje i kuhanje snižava razine, ali ga ne reducira u potpunosti. Fitohemaglutinin može prijeći crijevnu barijeru, povećati propusnost crijeva i stimulirati imunosni sustav. Istraživanja pokazuju da može izazvati pretjerani rast E.Coli u tankom crijevu.
  2. Mliječni proteini su teško probavljivi i potencijalno hrane E. Coli što doprinosi razvoju crijevne disbioze. 
  3. Saponini mogu ometati razvoj probiotičkih sojeva i istovremeno stimulirati pretjeran rast Gram-negativnih bakterija poput E. Coli. Čak i u prisutnosti antibiotika, saponini podržavaju rast čak šest različitih sojeva E. Coli.
  4. Alkohol- hrani gram-negativne bakterije, uključujući E. Coli. Alkohol povećava šanse da endotoksini prođu crijevnu barijeru i završe u drugim dijelovima tijela.
  5. Poželjno je piti puno tekućine. Pod puno podrazumijevamo 3-4 litre dnevno.

Za one kojima je ta informacija važna, E. Coli je bakterija koja potiče proizvodnju histamina.

7. PARENJA- iskreno, bila sam prilično skeptična oko ove prakse (ima situacija kad si žene naprave probleme i opekline jer se izlože vrućoj pari), ali ako znaš kako se radi vaginalno parenje, ovo može biti jako korisna praksa povezivanja s dijelom tijela koji traži pažnju. Gospina trava, stolisnik i majčina dušica su biljke koje preporučuje fitoterapeutica Jagor Travka  za infekcije urinarnog trakta. Javi joj se da ti pošalje gotovu mješavinu i objasni detalje na koje trebaš obratiti pozornost prilikom parenja.

8. AROMATERAPIJA- u literaturi postoji nekoliko obećavajućih ulja poput ulja divljeg origana (Origanum Vulgare), ružmarina(Rosmarinus Cineole), čajevca (Melaleuca alternifolia), eukaliptusa (Eucalyptus Radiata), lavande (Lavandula angustifolia) i drugih, ali za točne kombinacije i načine primjene preporučujem da kontaktiraš certificiranog aromaterapeuta.

9. POKRET I PLES- postoji teorija da sve bolesti počinju u našem energetskom tijelu, a tek onda se manifestiraju u fizičkom. Prema tome, svaka bolest zapravo ima dublju poruku i traži da određenom dijelu tijela posvetimo pažnju. Kroz pokret i ples pokrećemo zdjelicu, oslobađamo traume koje se skrivaju u tkivima i omogućavamo energiji da slobodno prolazi. Preporučujem da istražiš praksu bereginja (staroslavenske joge) i povežeš se sa svojom ženskom stranom.

BONUS- istraživanja pokazuju da suplementacija cinkom, probioticima i NAC-om može biti od koristi pa vrijedi probati.

Javi dojmove, iskustva, rezultate eksperimenta i je li postoji nešto što treba ubaciti na ovaj popis.

I ono najvažnije, podijeli s nekim za koga znaš da se bori s Escherichiom Coli i treba pomoć.