KAKO ZNATI DA TERAPIJA ZA ŠTITNJAČU (NE)FUNKCIONIRA?

Trenutno pregledavate KAKO ZNATI DA TERAPIJA ZA ŠTITNJAČU (NE)FUNKCIONIRA?

Ovo je priča koju bi ti trebao ispričati svaki endokrinolog PRIJE nego ti napiše recept za terapiju i to tek nakon što nalazi pokažu da je apsolutno neizbježna. Priču o 3 faze autoimune bolesti i što možeš napraviti kao prevenciju u prve dvije, ostavljam za neku drugu priliku. Doživotna terapija za kroničnu bolest nije najgore što ti se može dogoditi, osim ako je neodgovarajuća.

DVIJE, TRI NAPOMENE…

Nisam liječnik i ne preporučujem da radiš ikakve promjene oko terapije bez konzultacija sa svojim zdravstvenim timom. Cilj ove priče je isključivo edukacija i poticaj da postaviš prava pitanja endokrinologu. Ništa od navedene terapije ne možeš dobiti bez recepta, tako da je razgovor s izabranim liječnikom korak koji ne možeš izbjeći (na žalost, nemam preporuku za endokrinologa).

Dijagnozu Hashimota imam već skoro 15 godina pa sam imala prilike isprobati sve navedene opcije. Počela sam sa sintetskom verzijom T4 (Eutiroks) na kojoj sam kroz godine od početne doze došla do 125mcg. Unatoč ‘školskim’ nalazima osjećala sam se užasno i imala cijeli niz simptoma. Nakon toga sam promijenila terapiju i prešla na NDT (najprije Nature Throid, potom Thyroid S uz kratki eksperiment s goveđom verzijom dok sam putovala po Novom Zelandu, a zadnjih godinu dana pijem Thyroid koji mi smiksaju u ljekarni). Na ‘prirodnim hormonima’ sam se doslovno preporodila i ne bih imala potrebu mijenjati terapiju da nije nastala globalna nestašica zbog svinjske gripe. Zadnjih par mjeseci sam u terapiju NDT dodala i T3.

Prije nego nastaviš čitati, želim da znaš da ne postoji ‘najbolja’ terapija. Najbolja je ona koja funkcionira za tebe, a da bi to mogla procijeniti morat ćeš eksperimentirati, isprobavati, pratiti simptome, raditi pretrage i prilagođavati prema potrebi, drugim riječima, upoznati sebe. 

alternativna terapija za euthyrox

RJEČNIK OSNOVNIH POJMOVA / HORMONA

TSH (tiroidni stimulirajući hormon)- proizvodi ga hipofiza i kako mu samo ime govore, potiče štitnjaču na lučenje hormona. Hipofiza luči više TSH kad detektira pad T4 i T3 u krvi.

T4– glavni hormon koju proizvodi štitnjača, služi kao zaliha i pohranjuje se u stanicama dok se ne pojavi potreba za konverziju u aktivni T3 hormon.

T3– aktivni oblik hormona koji organizam koristi kako bi normalno funkcionirao.

T2– ima ulogu u metabolizmu, održavanju tjelesne temperature i regulaciji kalorija unesenih kroz hranu (hoće li se iskoristiti ili pohraniti?)

T1– ima ulogu u moždanim funkcijama

KALCITONIN– omogućuje organizmu da uzme kalcij iz krvotoka i vrati ga u kosti.

rT3 (reverzni trijodtironin) inaktivni hormon u koji nastaje konverzijom T4 kada adrenalke ili željezo nisu optimalni, natječe se za iste receptore kao i aktivni T3 pa može doprinjeti poolingu (vidi niže).

fT3 i fT4 su slobodne frakcije hormona prema kojima se određuje terapija.

KAKO ZNAM DA TERAPIJA (NE)FUNKCIONIRA?

Slobodni hormoni, fT3 i fT4 skrivaju odgovor na to pitanje i važno je da su im vrijednosti optimalne. Dobro ili okej nije dovoljno dobro. Optimalno znači da su vrijednosti fT3 u gornjoj trećini intervala, a fT4 po sredini intervala.

Vrlo često to nije slučaj i upravo po niskom fT3 (čak i kada je TSH optimalan, znači u rasponu od 1-2) možeš primjetiti da se nešto događa i da stanice ne dobivaju dovoljno hormona štitnjače.

Najčešće se radi o problemima s konverzijom T4 u T3 zbog nedovoljnih nutritivnih zaliha (posebno željeza), disbalansa inzulina i/ili kortizola, zakrčenom jetrom, genetskih mutacija, teških metala ili kronične upale. Napominjem da su to samo neki od potencijalnog uzroka loše konverzije hormona.

Zdrava štitnjača proizvodi T4, T3, T2, T1 i kalcitonin (proizvode ga i paratireoidne žlijezde, ak ćemo cjepidlačiti).

T4 se konvertira u aktivni oblik T3 ili reverzni T3. Svaka stanica u tijelu ima receptor za T3. Problem nastaje kad previše rT3 blokira receptore za T3 i onda postajemo simptomatični.

Prisutnost simptoma (ima ih preko 200!) poput umora, ispadanja kose, brain fog-a (zamagljenosti mozga), promjena raspoloženja, problema sa spavanjem  ili loše probave mogu ukazivati na to da postoji problem (simptomi su individualni i svaka osoba s dijagnozom hipotireoze i/ili Hashimota zna koji simptomi joj stvaraju najviše problema pa se može voditi prema tome, između ostalog).

Još jedan od načina na koji možeš vidjeti događa li se konverzija kako treba je pretraga reverznog T3.

Client error: `GET https://graph.facebook.com/v10.0/instagram_oembed?url=https%3A%2F%2Fwww.instagram.com%2Fp%2FCNuVy1Qs9n4%2F&access_token=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` resulted in a `400 Bad Request` response:
{"error":{"message":"Invalid OAuth access token – Cannot parse access token","type":"OAuthException","code":190,"fbtrace (truncated…)

OKEJ, KOJE SU ALTERNATIVE?

T4 + T3

Ako nisi spremna za ništa radikalno, a ne osjećaš se dobro na postojećoj terapiji sintetskim T4, jednostavno možeš dodati T3. Napominjem da će ti trebati recept i kvalitetne upute o početničkom doziranju kako ne bi došlo do stvaranja reverznog T3 ili poolinga (ne znam kak bi to prevela, ali budem objasnila).

Nedostaci: aktivni vijek T3 je kratak pa treba dozirati više puta dnevno.

NDT (natural desiccated thyroid)

Dehidrirani hormoni svinjske ili goveđe štitnjače koji u sebi sadrže sve hormone koje proizvodi i zdrava štitnjača (T4, T3, T2, T1 i kalcitonin). Endokrinolozi nisu skloni ovoj alternativi (ne znaju dozirati i ne znaju koje preduvjete je potrebno zadovoljiti), ali ova terapija je u uporabi od kraja 19. stoljeća. Ako ti endokrinolog kaže da ne prepisuje NDT jer izaziva previše problema, on ne razumije da NDT zapravo potencira već postojeće, prikrivene probleme kojima je moguće doskočiti pravilnom pripremom.

Nedostaci: česte promjene formulacija, teška nabavka, svega par endokrinologa voljnih prepisati recept.

Važno je imati na umu da neki pacijenti neće tolerirati NDT i da će im se stvarati antitijela (provjeriti priču).

T3

Sintetska, bio-iskoristiva verzija T3 hormona koji organizam može direktno iskoristiti bez potrebe za konverzijom.

Njačešće se koristi u situacijama kad nije moguće postići optimalne razine hormona s prethodno navedenim terapijama. Osobe koje imaju problema s konverzijom T4 u T3 najčešće stvaraju rT3 zbog čega imaju simptome hipotireoze. Nekima je potreban samo T3 jer imaju problem s mutacijama. Ranije sam navela potencijalne uzroke loše konverzije pa sad koristim priliku da napomenem da je važno rješavati uzrok.

POOLING– ono kad ti je fT3 optimalan (vrh intervala ili čak iznad intervala), a fT4 pri dnu intervala. Zvuči poznato? Napomena: Nalazi mogu izgledati ovako ako si na terapiji NDT+T3 ili T4+T3. Kakva ti je temperatura, kakvi su ti otkucaji srca, imaš li simptome anksioznosti i/ili drugih hipo simptoma?

Pozornim čitanjem primjetit ćeš da nisam spomenula puno važnih detalja poput nužnih preduvjeta koje je potrebno zadovoljiti prije nego kreneš s nekom od navedenih terapija. Nisam spomenula niti način doziranja i niz drugih problema s kojima se možeš susresti. Nemoj da te to obeshrabri. Ideja ove priče je da te potakne na razmišljanje i postavljanje pitanja svojem liječniku i namjerno je pisana iz perspektive pacijenta. Nisam linkala niti jedno znanstveno istraživanje iako ih možeš pronaći hrpu jer te želim potaknuti na istraživanje. Svakako preporučujem da se učlaniš u grupu Štitnjača- prirodni hormoni i alternativa gdje ćeš naći puno dodatnih informacija i uputa. Za sve one koji žele znati više preporučujem Stop the Thyroid Madness i TAWKI od kojih sam naučila puno toga i s čijih stranica sam preuzela dio materijala za ovu priču. 

Kreni se educirati i prestani uzimati priče zdravo za gotovo. Preuzeti odgovornost je zastrašujuće, ali i vrlo osnažujuće. 

Trebaš nekoga da ti bude podrška u procesu? Javi se za konzultacije, vrlo rado ću biti dio tvojeg tima.

Znaš nekoga tko ima problema sa štitnjačom i ne osjeća se dobro? Molim te, proslijedi ovaj tekst.

P.S. Antitijela mogu rasti, padati, postati negativna, nakon toga ih nešto može okinuti pa će se ponovo aktivirati, it’s complicated.