22 ideje za samoizolaciju #ostanidoma

Trenutno pregledavate 22 ideje za samoizolaciju #ostanidoma

Svijet je stao. 

Postojale su naznake i upozorenja, ali bila sam uvjerena da je priča prenadrealna i da nema nikakve šanse za scenarij koji upravo kolektivno proživljavamo. 

#ostanidoma

Internet je preplavljen informacijama i fakenews-om, ali jedna stvar je sigurna. Izbjegavanjem društvenih kontakata i izolacijom pomažemo smanjiti prenošenje virusa i usporiti širenje zaraze. 

To znači da si zapeo/la s najkul osobom na svijetu – samim sobom. 🙂 

Dobro je dok ima interneta pa možeš gledati besplatne filmove, ići na edukacije, tapkati, plesati i vježbati u virtualnom društvu. 

U ovom trenutku znamo samo to da za ništa nemamo garanciju. Ako dođe do katastrofe i nestane interneta sjeti se da postoji unazad zadnjih 20 godina i da možemo preživjeti bez instant vijesti i društvenih mreža.

Ako živiš solo, nemoj paničariti. U tvojoj zgradi ili susjedstvu žive ljudi koji su sad doma i s kojima možeš komunicirati sa sigurne distance u slučaju nužde. Osim toga, krah interneta ne znači nužno i krah svih telekomunikacijskih kanala. A čak i da se to dogodi, #ostanidoma. Nije smak svijeta. 

Za svaki slučaj, zapisale smo par kul stvari koje možeš napraviti bez interneta. 

 1. Operi prozore. Pogled će ti biti toliko bolji jer ćeš imati filing da si vani u toj proljetnoj sceni koju upravo gledaš.
 2. Istuširaj, nahrani i presadi biljke. Ako imaš sreće pa imaš i pristup vrtu, sadi sjemenke i zaprljaj ruke.
 3. Sunčaj se. Ulovi tu zraku sunca ako imaš sreće da imaš balkon ili dvorište i upij malo vitamina D, neće ti biti na odmet.
 4. Počni pisati tu knjigu. Svi u sebi imamo tu priču koju želimo ispričati. Nema veze radi li se o memoaru ili romanu, sjedni i počni tipkati.
 5. Čisti, pokloni, prodaj, riješi se stvari. Proljeće je idealno vrijeme za to, a ova nenadana prilika da budemo doma je idealna za počistit ormare, garaže i tavane. Ne zaboravi da se virus zadržava na površinama i do nekoliko dana pa budi oprezan.
 6. Prošeći psa. Ako nemaš psa, uključi se u grupu i vidi jel postoji netko o čijem psu treba preuzeti brigu. Izbjegavaj pseće parkove i okupljanja. 
 7. Stvaraj. Crtaj, fotkaj, piši, nabavi glinu, pjevaj, radi nešto s čime ćeš se kreativno izraziti. Izolacija je idealno vrijeme za to. 
 8. Čitaj. Totalno očit savjet, ali u ovakvim životnim prekretnicama, u knjigama možemo pronaći utjehu, nadu i inspiraciju koja će nam potpuno promijeniti život.
 9. Budi strpljiv(a). Strpljenje će nam ovih dana puno puta biti na kušnji, ali pokušaj razumjeti i osobu i situaciju koja te trigerira. 
 10. Vježbaj. Yoga, istezanje, full body movement, ples što god te pokreće.
 11. Priušti si ful dugo tuširanje ili kupanje i cijeli tretman prije i poslije. To što smo doma ne znači da se trebamo zapustiti.
 12. Kuhaj. Isprobaj neki novi recept ili tehniku. Nemoj se žuriti i isprobaj kuhati repove 12 sati. 😉
 13. Proslijedi knjigu. Poduzmi mjere predostrožnosti pa najprije ostavi knjigu par dana u vrecici s porukom, za svaki slučaj dezinficiraj pa ostavi na klupi ili nekom drugom zgodnom mjestu gdje bi ju netko mogao uzeti.
 14. Napiši pismo i onda ga pošalji. Pod uvjetom da rade pošte, tvojem prijatelju ili ljubavniku ili čak djetetu biti će drago primiti snail-mail. Možda čak nađeš i nove pan palove, kao nekad kad smo bili klinci. 
 15. Slušaj. Zvukove i prirodu oko sebe, svoju obitelj i one s kojima svakodnevno komuniciraš, samog sebe. Samo slušaj i nemoj reagirati ili donositi zaključke.
 16. Napravi ritual zahvalnosti. Nije bitno kako će to izgledati u tvom slučaju, izgovaranje na glas dok se kao obitelj držite za ruke prije večere, zapisivanje u dnevnik za početak dana, dijeljenje u obliku storija na društvenim mrežama. Just do it.
 17. Peri ruke. Ful je važno da pereš ruke. Toliko je važno da smo ga morale ubacit i u ovaj popis.
 18. Meditiraj. Važno je trenirati svoj mozak i misli u kriznim vremenima. Misli možemo kontrolirati. Suočavat ćemo se sa svojim najvećim strahovima, ali važno je sjetiti se da sve prolazi. Sada smo tu, u ovom trenutku. Udahni, izdahni.
 19. Masturbiraj. Spomenemo samozadovoljavanje u svakom popisu jer ne možemo dovoljno naglasiti koliko je bitno. Sada imamo vremena koliko god nam treba za istraživanje cervikalnog orgazma. A dok ima interneta, zabavi nema kraja.
 20. Sredi bio ritam. Sad kad je sve stalo, nemaš razloga da ideš spavati kasno. Probaj se buditi sa suncem.
 21. Radi na svojem projektu. Znaš ono za što nikad nemaš vremena i čemu se želiš posvetiti, ali… E, sad je taj trenutak. Kreni raditi prve korake.
 22. Ponašaj se solidarno. Nemoj misliti samo na sebe. Ako imaš viška nečega što drugome treba, podijeli. Ako stvarno dođe do nestašica, budi čovjek.
kasica pasica
Izvor fotke: Kasica Pasica

Kako ti provodiš vrijeme doma? Podijeli svoje aktivnosti. Svijet je stao, ali život nije.

Odgovori