11 PRIJEDLOGA KOJI DOKAZANO SMANJUJU STRES

 • Objava objavljena:31/10/2019
 • Kategorija objave:PRIČA O...
Trenutno pregledavate 11 PRIJEDLOGA KOJI DOKAZANO SMANJUJU STRES

Svima su nam barem jednom savjetovali da smanjimo stres i pokušamo opuštenije gledati na izazovne situacije.

A onda je svizac zamotao čokoladu u omot…

Stres je kompleksan odgovor našeg organizma na vanjske situacije i teško mu je stati na kraj pa ćemo posvetit cijeli serijal ovoj temi.

U ovom postu osvrnut ćemo se na tehnike koje mogu pomoći s reaktivnošću na stresore u svakodnevnom životu.

Usvajanjem navike barem jedne od niže navedenih tehnika povećati ćeš kvalitetu života i sposobnost nošenja sa izazovima. Za neke je dovoljno svega 5 minuta dnevno. #nemaisprike  

 • Journaling– neka prva stvar koju ujutro napravite kad otvoriš oči bude zapisivanje. Zapisuj snove, trenutno stanje uma, tok misli… Ako trebaš pomoć sa strukturom možeš nabaviti SELF<3CARE DNEVNIK ili odgovarati na neka od ovih pitanja.

Na čemu sam danas zahvalan/a? Čemu se veselim? Što je jedna stvar koju želim danas odraditi?

 • Meditacija– postoji puno različitih tipova meditacije, a postoji i velika ponuda besplatnih videa i aplikacija (npr. Calm, Headspace, Buddhify) koje ti mogu asistirati. Ako nikada nisi meditirao/la, počni s 5 do 10 minuta dnevno i prihvati da će ti misli u početku stalno bježati. To je jednostavno tako. Budi blag/a prema sebi i smanji očekivanja, dopusti si da sjediš u tišini ili slušaš vođenu meditaciju.

Priroda– nije bitno jesu li planine, more, šume ili rijeke mjesta koja te pune, ali bitno je da se redovit vraćaš u prirodu, nazad k sebi. Nemoj podcjenjivati moć obične šetnje.

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Petra Krolo | nutrivor.eu (@nutrivor_)

 • Zahvalnost– vrlo jednostavno, budi zahvalan/zahvalna. Koliko god da je teško, ako se baš jako potruditš, možeš pronaći bar jednu stvar na kojoj možeš biti zahvalan/zahvalna. Realno, ima ih masu i ako misliš da zaista ne postoji ništa, kreni od malih stvari. Sjeti se kako u ovom trenutku imaš zdrave oči s kojima možeš čitati, pristup internetu i informacijama.
 • Plesanje– i nesputani pokreti tijela oslobađaju ustajalu energiju, dižu puls i čine nam dobro i na fizičkoj i na psihičkoj razini. Svi imamo najdražu pjesmu na koju ni uz najbolju volju ne možemo ostati na mjestu. Ako ti baš ništa ne pada na pamet ili se ujutro ne možete ustati iz kreveta, probajte si pustiti ovo za razbuđivanje. The Black Keys – Lonely Boy ili Rudimental ft. Ella Eyre – Waiting All Night
 • Sauna– redoviti odlasci u saunu i izlaganje infracrvenim zrakama pomaže pri eliminaciji toksina i smanjanju oksidativnog stresa u organizmu, a za posljedicu bolje spavamo i imamo više energije pa lakše podnosimo stres.
 • Yoga- dobrobiti yoge su poznate već tisućama godinama. Postoji niz različitih stilova yoge pa predlažemo da počneš s gentle ili yin yogom ako nisi dugo vježbao/la. Yogu možeš prakticirati u grupi, a na YouTubu također postoji puno vođenih programa različite duljine i intenziteta, ovisno o tome koliko vremena imaš i u kakvoj si kondiciji. Preporuka: Sarah Beth ili Yoga by Candace
 • Eftemotional freedom technique iliti tapkanje zasniva se na ideji da tapkanjem određenih meridijana na tijelu oslobađamo stara uvjerenja i utapkavamo nova te se rješavamo starih fičikih i emocionalnih blokada koje su se začahurile u organizmu. Preporuka: High Vibe Honey by Gala Darling
 • Aromamasaža– tretman cijelog tijela eteričnim uljima potaknut će protok limfe i omogućiti lakši detox organizma i opuštanje. Ako nisi u financijskoj ili vremenskoj mogućnosti otići na masažu, samostalna masaža stopala i dlanova mješavinom eteričnih i baznih ulja također može donijeti velike dobrobiti. 
 • Dan bez ekrana– o ovome slijedi cijeli post, ali za sad razmotri to kao ideju. U početku će biti ful čudno, al nemoj pokleknuti. Ako ti je cijeli dan bez ekrana (mobitela, kompjutera, televizije) prevelik izazov i izaziva ti stres, kreni postepeno.
kako smanjiti stres
 • Pozitivan mindset– čini ogromnu razliku. U svakom trenutku možeš izabrati želiš li biti u ulozi žrtve ili ćeš preuzeti odgovornost za vlastiti život.

Imaš li omiljenu tehniku za nošenje sa stresom? Podijeli, sve me zanima!