10 LEKCIJA ZA ZAPAMTITI S AIP SUMMIT 2021

Trenutno pregledavate 10 LEKCIJA ZA ZAPAMTITI S AIP SUMMIT 2021

Početak godine započeo je s  AIP summit 2021 na kojem je bilo tridesetak predavanja certificiranih AIP coacheva. Pomno sam pratila i izvukla 10 ključnih lekcija i informacija. U anketi na instagramu prije početka summita čak 88% nutrivora izjasnilo se da su spremni preuzeti odgovornost za vlastito zdravlje, iako ih je malo strah. Moja misija je olakšati taj proces i pomoći da osvijestiš gdje nastaje problem i kako si pomoći.

1. SVE POČINJE U STANICI

Ljudsko tijelo je načinjeno od niza stanica koje tvore tkiva koja čine organe koji stvaraju organske sustave. Stanica koja ne prima sve potrebne nutrijente u dovoljnim količinama, ne može stvarati energiju. S vremenom postaje upaljena i deformirana, a njeni receptori prestanu reagirati na hormone i tako kreće začarani ciklus disbalansa. 

2. STANJE UMA I STANJE TIJELA SU POVEZANI

Vagusni živac povezuje crijeva i mozak. To je nešto o čemu konstantno pričamo i što često spominjem. Hrana koju ne možeš probaviti i koja ti izaziva reakcije, premda samo na fizičkoj razini, odrazit će se na (sniženo i/ili promjenjivo) raspoloženje. S druge strane, egzistencijalne nesigurnosti i strahovi koje svakodnevno proživljavamo jer ne znamo što nosi sutra, odrazit će se na promjene apetita i vrstu hrane za kojom žudimo.

Kako god okreneš, teško je i izazovno. Ako ne možeš sam/a pohvatati konce i uspostaviti ravnotežu (ili barem lagano koračati prema tome) potraži pomoć. #mentalnozdravljejebitno

3. ZDRAVLJE UTJEČE NA PRODUKTIVNOST

U svijetu koji mjeri vrijednost ovisno o tome koliko si zadataka taj dan prekrižio/la s to do liste, potrebno je naći nove mjere produktivnosti, one koje vrijede za tebe. 92% nutrivora smatra da su manje produktivni u odnosu na vrijeme prije pojave simptoma i autoimune bolesti.

Protokol te tjera da upoznaš autentičnu verziju sebe na svim razinama, čak i onda kada se te verzije razlikuju ovisno o godišnjem dobu. Neću ti napisati da prihvatiš novu verziju sebe jer je to proces do kojeg treba doći, ali upoznaj svoje granice i utvrdi s koliko žlica raspolažeš.

4. ALERGIJE, OSJETLJIVOST I INTOLERANCIJA NA HRANU SU RAZLIČITE KATEGORIJE

...i različito se manifestiraju. Razlikuju se ovisno o vrsti/jačini imunosnog odgovora u crijevima. Međutim, zajednička poveznica su propusna crijeva i siromašan mikrobiom. 

Najčešći okidači propusnih crijeva su stres, toksini, neprobavljene molekule hrane, patogeni i infekcije.

Problem često započinje već sa želucem zbog preniske želučane kiseline, nedovoljno probavnih enzima, infekcija (Helicobacter Pylori itd.). Kada na sve navedeno dodaš još i stalno ili povremeno konzumiranje lijekova, dolazimo do iduće točke…

5. LIJEKOVI SE MOGU NEGATIVNO ODRAZITI NA CRIJEVA, HORMONE I ZDRAVLJE

NAPOMENA: Svrha ove točke nije da se solo skidaš s terapije, smanjuješ ili na bilo koji drugi način prilagođavaš terapiju bez dogovora s liječnikom. Poanta je da osvijestiš koliko često i potencijalno bespotrebno potežeš za brzim rješenjima koji ne rješavaju uzrok već privremeno olakšavaju život, ali dugoročno rade još veći problem. Postoji li možda alternativa koja je manje štetna, a koja bi ti bila prihvatljiva? #samopitam

NSAID iliti nesteroidni protuupalni lijekovi– Aspirin, ibuprofen i slični lijekovi koji se koriste za smanjenje bolova i upala. Potencijalne nuspojave čestog korištenja je stvaranje čireva i propusnih crijeva.

Inhibitori protonske pumpe, antacidi, laksativi i H2 blokatori (Controloc, Peptoran i slično) smanjuju raznovrsnost mikrobioma, snižavaju gustoću kostiju, utječu na vitaminsko-mineralni disbalans te iscrpljuju nutrijente iz organizma. Posebno B vitamine, C vitamin, željezo, kalcij i magnezij.

Kontracepcijske pilule mogu izazvati dominaciju estrogena, prekomjeran rast candide, disbiozu crijevne flore i posljedično disbalans hormona.

Antibiotici uništavaju sve dobre i loše bakterije u crijevima te iza sebe ostavljaju pustoš. Disbioza crijevne mikroflore može biti uzrok za razvoj propusnih crijeva i svega što slijedi kao posljedica. (postoje načini da se to prevenira pa preporučujem da pogledaš priču o probioticima)

6. AUTOIMUNA BOLEST UTJEČE NA REPRODUKCIJU, ALI ISTO TAKO, TRUDNOĆA MOŽE BITI OKIDAČ ZA AUTOIMUNU BOLEST

Za trudnoću se je potrebno pripremiti i napraviti plan godinu dana do 6 mjeseci prije začeća. Educiraj se što je potrebno napraviti prije, za vrijeme i nakon trudnoće kako bi izbjegla negativne posljedice ili oformi tim ljudi kojima vjeruješ. 

Napravi detaljne pretrage i prema potrebi suplementiraj u dogovoru sa stručnjakom, obrati pozornost na prehranu i hidrataciju, imaj na umu korijene funkcionalne medicine (stres, toksini, pokret, spavanje…).

Ako planiraš trudnoću, počni pratiti svoj ciklus i ovulaciju u detalje (posebno temperaturu i iscjedak).

7. USPJEH NA PROTOKOLU OVISI O PRIPREMI I ORGANIZACIJI

Doručak se priprema navečer, a dobar početak dana ovisi o higijeni spavanja i odlasku u krevet na vrijeme. Uspjeh ovisi i o tvojoj disciplini koja ne uključuje samo savršen jelovnik već i dosljedno zapisivanje i donošenje zaključaka, eksperimentiranje i otvorenost prema novom i nepoznatom. Self<3care dnevnik ti omogućuje brzo i jednostavno vođenje zapisa i parametara zdravlja. Kroz osam tjedana s dnevnim, tjednim i mjesečnim osvrtima dobit ćeš pravi uvid u ono što treba prilagoditi, dodati ili oduzeti.

8. KILAŽA NIJE MJERILO ZDRAVLJA

Poremećaji u prehrani i autoimune bolesti su usko i recipročno povezani. Nije jasan točan mehanizam, ali pretpostavlja se da ima veze s povezanosti mozga i crijeva o čemu sam pisala pod brojem 2. 

Ako sumnjaš da imaš poremećaj u prehrani, potraži stručnu pomoć. Zapamti da zdravlje dolazi u svim veličinama i oblicima. Na protokolu nije naglasak na brojevima (kalorijama, gramima, makro i mikronutrijentima, obujmu struka ili kilaži) i zato ćeš me vrlo rijetko vidjeti da to uopće spominjem (fruktoza i izazov #30zazdravlje su izuzetak s dobrim razlogom). Nutrivori kreću od sebe i znaju da je #radicalselflove preduvjet od kojeg sve počinje.

briga o sebi

9. HISTAMIN MOŽE BITI VEĆI PROBLEM NEGO ŠTO MISLIŠ

Nije problem u tebi ako ne toleriraš fermentiranu hranu ili temeljce od kostiju, unatoč tome što svi pričaju koliko su te namirnice zdrave i dobre za organizam. Problem je u intoleranciji histamina i nedostatku DAO (diamin oksidaza) i/ili HMT (N-metiltransferaza) enzima.

Rješenje nije u tome da nastaviš ignorirati problem i povećavati listu namirnica koje izbjegavaš jer ti izazivaju reakciju, već u suočavanju sa situacijom i traženjem uzroka.

10. CRIJEVA IMAJU 4 KLJUČNE ULOGE

Prva, probava i apsorpcija nutrijenata. Druga, regulacija imuniteta, 80% imunosnog sustava nalazi se u crijevima i okolnom tkivu. Treća, regulacija hormona i neurotransmitera. Četvrta, detoksikacija (o ovoj temi planiram pisati još od proljeća, tako da će uskoro doći na red). 60% mikrobioma ovisi o prehrani, dok ostalih 40% definira stil života, okoliš, godine, genetika… 

aip summit, propusna crijeva i mikrobiom

UMJESTO ZAKLJUČKA…

Potrebno je u prosjeku 17 godina (bilo bi zanimljivo vidjeti lokalnu statistiku, kladim se da je potrebno još i dulje) da se istraživanja implementiraju u praksu. Stoga je važno da sve što naučiš iz knjiga i edukacija poput AIP summita, prakticiraš i ne držiš za sebe već o tome glasno pričaš i sa svojom okolinom, a posebno sa svojim liječnikom. Kako je jedna draga nutrivorka rekla ‘Dođem im s nalazima pretraga koje nisu tražili, ali znam da mogu pročitati pa se šokiraju kad vide da nešto ne štima’. U programu PREVENCIJA AUTOIMUNIH BOLESTI (i dodatnih dijagnoza) učimo kako se razvijaju, ali i preveniraju autoimune bolesti.

Nadam se da si naučila nešto novo. Značilo bi mi da podijeliš ovaj post s nekim kome će biti od koristi i/ili na društvenim mrežama i time podržiš priču o nutrivoru.