10 LEKCIJA ZA ZAPAMTITI S AIP SUMMIT 2021

Trenutno pregledavate 10 LEKCIJA ZA ZAPAMTITI S AIP SUMMIT 2021

Početak godine započeo je s  AIP summit 2021 na kojem je bilo tridesetak predavanja certificiranih AIP coacheva. Pomno sam pratila i izvukla 10 ključnih lekcija i informacija. U anketi na instagramu prije početka summita čak 88% nutrivora izjasnilo se da su spremni preuzeti odgovornost za vlastito zdravlje, iako ih je malo strah. Moja misija je olakšati taj proces i pomoći da osvijestiš gdje nastaje problem i kako si pomoći.

1. SVE POČINJE U STANICI

Ljudsko tijelo je načinjeno od niza stanica koje tvore tkiva koja čine organe koji stvaraju organske sustave. Stanica koja ne prima sve potrebne nutrijente u dovoljnim količinama, ne može stvarati energiju. S vremenom postaje upaljena i deformirana, a njeni receptori prestanu reagirati na hormone i tako kreće začarani ciklus disbalansa. 

2. STANJE UMA I STANJE TIJELA SU POVEZANI

Vagusni živac povezuje crijeva i mozak. To je nešto o čemu konstantno pričamo i što često spominjem. Hrana koju ne možeš probaviti i koja ti izaziva reakcije, premda samo na fizičkoj razini, odrazit će se na (sniženo i/ili promjenjivo) raspoloženje. S druge strane, egzistencijalne nesigurnosti i strahovi koje svakodnevno proživljavamo jer ne znamo što nosi sutra, odrazit će se na promjene apetita i vrstu hrane za kojom žudimo.

Kako god okreneš, teško je i izazovno. Ako ne možeš sam/a pohvatati konce i uspostaviti ravnotežu (ili barem lagano koračati prema tome) potraži pomoć. #mentalnozdravljejebitno

3. ZDRAVLJE UTJEČE NA PRODUKTIVNOST

U svijetu koji mjeri vrijednost ovisno o tome koliko si zadataka taj dan prekrižio/la s to do liste, potrebno je naći nove mjere produktivnosti, one koje vrijede za tebe. 92% nutrivora smatra da su manje produktivni u odnosu na vrijeme prije pojave simptoma i autoimune bolesti.

Protokol te tjera da upoznaš autentičnu verziju sebe na svim razinama, čak i onda kada se te verzije razlikuju ovisno o godišnjem dobu. Neću ti napisati da prihvatiš novu verziju sebe jer je to proces do kojeg treba doći, ali upoznaj svoje granice i utvrdi s koliko žlica raspolažeš.

4. ALERGIJE, OSJETLJIVOST I INTOLERANCIJA NA HRANU SU RAZLIČITE KATEGORIJE

...i različito se manifestiraju. Razlikuju se ovisno o vrsti/jačini imunosnog odgovora u crijevima. Međutim, zajednička poveznica su propusna crijeva i siromašan mikrobiom. 

Najčešći okidači propusnih crijeva su stres, toksini, neprobavljene molekule hrane, patogeni i infekcije.

Problem često započinje već sa želucem zbog preniske želučane kiseline, nedovoljno probavnih enzima, infekcija (Helicobacter Pylori itd.). Kada na sve navedeno dodaš još i stalno ili povremeno konzumiranje lijekova, dolazimo do iduće točke…

5. LIJEKOVI SE MOGU NEGATIVNO ODRAZITI NA CRIJEVA, HORMONE I ZDRAVLJE

NAPOMENA: Svrha ove točke nije da se solo skidaš s terapije, smanjuješ ili na bilo koji drugi način prilagođavaš terapiju bez dogovora s liječnikom. Poanta je da osvijestiš koliko često i potencijalno bespotrebno potežeš za brzim rješenjima koji ne rješavaju uzrok već privremeno olakšavaju život, ali dugoročno rade još veći problem. Postoji li možda alternativa koja je manje štetna, a koja bi ti bila prihvatljiva? #samopitam

NSAID iliti nesteroidni protuupalni lijekovi– Aspirin, ibuprofen i slični lijekovi koji se koriste za smanjenje bolova i upala. Potencijalne nuspojave čestog korištenja je stvaranje čireva i propusnih crijeva.

Inhibitori protonske pumpe, antacidi, laksativi i H2 blokatori (Controloc, Peptoran i slično) smanjuju raznovrsnost mikrobioma, snižavaju gustoću kostiju, utječu na vitaminsko-mineralni disbalans te iscrpljuju nutrijente iz organizma. Posebno B vitamine, C vitamin, željezo, kalcij i magnezij.

Kontracepcijske pilule mogu izazvati dominaciju estrogena, prekomjeran rast candide, disbiozu crijevne flore i posljedično disbalans hormona.

Antibiotici uništavaju sve dobre i loše bakterije u crijevima te iza sebe ostavljaju pustoš. Disbioza crijevne mikroflore može biti uzrok za razvoj propusnih crijeva i svega što slijedi kao posljedica. (postoje načini da se to prevenira pa preporučujem da pogledaš priču o probioticima)

6. AUTOIMUNA BOLEST UTJEČE NA REPRODUKCIJU, ALI ISTO TAKO, TRUDNOĆA MOŽE BITI OKIDAČ ZA AUTOIMUNU BOLEST

Za trudnoću se je potrebno pripremiti i napraviti plan godinu dana do 6 mjeseci prije začeća. Educiraj se što je potrebno napraviti prije, za vrijeme i nakon trudnoće kako bi izbjegla negativne posljedice ili oformi tim ljudi kojima vjeruješ. 

Napravi detaljne pretrage i prema potrebi suplementiraj u dogovoru sa stručnjakom, obrati pozornost na prehranu i hidrataciju, imaj na umu korijene funkcionalne medicine (stres, toksini, pokret, spavanje…).

Ako planiraš trudnoću, počni pratiti svoj ciklus i ovulaciju u detalje (posebno temperaturu i iscjedak).

Uskoro ti pišem više i detaljnije o ovoj važnoj temi.

7. USPJEH NA PROTOKOLU OVISI O PRIPREMI I ORGANIZACIJI

Doručak se priprema navečer, a dobar početak dana ovisi o higijeni spavanja i odlasku u krevet na vrijeme. Uspjeh ovisi i o tvojoj disciplini koja ne uključuje samo savršen jelovnik već i dosljedno zapisivanje i donošenje zaključaka, eksperimentiranje i otvorenost prema novom i nepoznatom. Self<3care dnevnik ti omogućuje brzo i jednostavno vođenje zapisa i parametara zdravlja. Kroz osam tjedana s dnevnim, tjednim i mjesečnim osvrtima dobit ćeš pravi uvid u ono što treba prilagoditi, dodati ili oduzeti.

8. KILAŽA NIJE MJERILO ZDRAVLJA

Poremećaji u prehrani i autoimune bolesti su usko i recipročno povezani. Nije jasan točan mehanizam, ali pretpostavlja se da ima veze s povezanosti mozga i crijeva o čemu sam pisala pod brojem 2. 

Ako sumnjaš da imaš poremećaj u prehrani, potraži stručnu pomoć. Zapamti da zdravlje dolazi u svim veličinama i oblicima. Na protokolu nije naglasak na brojevima (kalorijama, gramima, makro i mikronutrijentima, obujmu struka ili kilaži) i zato ćeš me vrlo rijetko vidjeti da to uopće spominjem (fruktoza i izazov #30zazdravlje su izuzetak s dobrim razlogom). Nutrivori kreću od sebe i znaju da je #radicalselflove preduvjet od kojeg sve počinje.

briga o sebi

9. HISTAMIN MOŽE BITI VEĆI PROBLEM NEGO ŠTO MISLIŠ

Nije problem u tebi ako ne toleriraš fermentiranu hranu ili temeljce od kostiju, unatoč tome što svi pričaju koliko su te namirnice zdrave i dobre za organizam. Problem je u intoleranciji histamina i nedostatku DAO (diamin oksidaza) i/ili HMT (N-metiltransferaza) enzima.

Rješenje nije u tome da nastaviš ignorirati problem i povećavati listu namirnica koje izbjegavaš jer ti izazivaju reakciju, već u suočavanju sa situacijom i traženjem uzroka.

10. CRIJEVA IMAJU 4 KLJUČNE ULOGE

Prva, probava i apsorpcija nutrijenata. Druga, regulacija imuniteta, 80% imunosnog sustava nalazi se u crijevima i okolnom tkivu. Treća, regulacija hormona i neurotransmitera. Četvrta, detoksikacija (o ovoj temi planiram pisati još od proljeća, tako da će uskoro doći na red). 60% mikrobioma ovisi o prehrani, dok ostalih 40% definira stil života, okoliš, godine, genetika…

aip summit, propusna crijeva i mikrobiom

 

UMJESTO ZAKLJUČKA

Potrebno je u prosjeku 17 godina (bilo bi zanimljivo vidjeti lokalnu statistiku, kladim se da je potrebno još i dulje) da se istraživanja implementiraju u praksu. Stoga je važno da sve što znaš i prakticiraš, ne držiš za sebe već o tome glasno pričaš i sa svojom okolinom, a posebno sa svojim liječnikom. Kako je jedna draga nutrivorka rekla ‘Dođem im s nalazima pretraga koje nisu tražili, ali znam da mogu pročitati pa se šokiraju kad vide da nešto ne štima’. 

 

Nadam se da si naučila nešto novo. Značilo bi mi da podijeliš ovaj post s nekim kome će biti od koristi i/ili na društvenim mrežama i time podržiš priču o nutrivoru.